Новини и статии

Когато гръбнакът се оплаква...

Публикувано в: Фитнес и тонус 28 July 2010

bolkavkrasta10

Един от най-честите здравословни проблеми, които откъсват хората от нормалното им всекидевие, е дископатията. Всъщност това понятие от разговорния език обединява различни по степен и локализация увреждания на гръбначния стълб. Те се срещат във всяка възраст, като при младите хора причините най-често са травматични, съчетани с вродена предразположеност, а при възрастните - дегенеративни (износване, изхабяване на костните и мекотъканните структури).

При всички пациенти обикновено острият пристъп се провокира от рязко или непривично движение, продължителен престой в неудобна поза, локално преохлаждане, обща вирусна инфекция или друго състояние, намаляващо съпротивителните сили на организма.

Гръбначният стълб е сложно устроена механична опора на тялото. Изграден е от 33-34 прешлена, които са свързани посредством здрави, но еластични дискове. Те са естествените амортисьори, които позволяват известно движение в различни посоки и предпазват прешлените от директен контакт между костните им тела.

Обикновено дископатията възниква в шийния или кръстния отдел на гръбначния стълб, където подвижността и натоварването са най-големи. Износването на междупрешленните дискове, разрастването на костна тъкан (т.нар. шипове) и измененията в ставите, свързващи отделните прешлени, причиняват различна по характер и интензивност болка. Когато тя е основно в областта на кръста, е известна като лумбаго, а ако е по хода на седалищния нерв - ишиас.

С най-тежки субективни и обективни оплаквания протичат дисковите хернии. При тях желеобразната материя (пулпозното тяло) във вътрешността на междупрешленния диск излиза извън фиброзната капсула на диска и причинява остро притискане на гръбначния мозък или на периферните нервни коренчета, които излизат от него. Често притиснатото коренче се възпалява.

Болката при това състояние е много силна, а локализацията й зависи от конкретните нерви, които са засегнати. Обикновено оплакванията в поясната област са съчетани със стрелкаща болка и изтръпване в единия или в двата крака. А дисковите хернии в горните отдели на гръбначния стълб често дават остра болка при дишане, кашляне и движение в шията, която се разпространява в ръцете чак до края на малкия  пръст. Покрай увредените междупрешленни дискове се получава и рефлекторен мускулен спазъм (скованост), а това намалява кръвообращението и съответно способността на организма сам да се пребори с локалното нервно възпаление.

Причините за развитие на дископатия са доста разнородни, но в основата стои небалансираният начин на живот - обездвиженост, прекомерно физическо натоварване, неправилна стойка на тялото при ходене и седене, прехранване, затлъстяване. Отслабената гръбначна мускулатура не дава добра опора на прешлените и при усилено или непривично движение те се разместват нефизиологично, което травмира изхождащите между тях нервни коренчета.

Най-добрата профилактика на дископатиите е поддържането на добра физическа форма и нормално телесно тегло чрез всекидневна гимнастика и лек спорт - плуване, ходене по планините и др. Прословутият страх на българина да не настине наистина има смисъл при предпазването на гърба. Много добро упражнение за гръбнака е лягането по корем с ръце покрай тялото и повдигането на раменете по 10-15 пъти.

Лечението на вече възникнала дископатия зависи от степента и стадия й. Някои тежки състояния изискват неотложна оперативна намеса - когато има силно притискане на гръбначния мозък, което причинява пареза на крайници, загуба на сетивност и на контрола върху тазовите резервоари. В останалите случаи се започва с прилагане на нестероидни противовъзпалителни средства за кратко време, след което те могат да бъдат заменени от препарати с подобно действие, но на природна основа.

Физиотерапията и масажите от специалист, особено съчетани с лечебни масла, имат много добър ефект. Масажът и физикалната терапия имат за цел да премахнат микроразместванията на прешлените и подобряване на предаването на нервните импулси от гръбначния мозък към вътрешните органи. Освен това те активизират кръвообращението и лимфообръщението, както и обмяната на веществата. Така се възстановява  тонусът на мускулатурата и се увеличава отделянето на токсични вещества от организма.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

3 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

АНАТОМИЧЕН КОРЕКТОР
за стол и автомобил
терапия за вашия гръб и кръст - удобство при продължително седене
http://korektor.hit.bg

При болки в кръста и гърба, дископатии, дискови хернии, гръбначни изкривявания, неправилно седене.
Поставя гръбначният стълб в анатомично положение и освобождава напрежението от продължително седене и шофиране.
Възможност за лесно поставяне на автомобилна седалка, офис и обикновен стол.

Анатомичният коректор е чудесен избор за вашето здраве и стойка. Той е лек, удобен и лесно преносим. Поставянето на всякакъв стол е просто и лесно. Анатомичният коректор задържа гръбначния стълб в положение, което освобождава натоварването в прешлените и дискалните пространства, чрез правилно разпределение на тежеста на тялото. Благодарение на коректора продължителното седене на работното място или пред компютъра не създава умора. В автомобил или автобус, особено при продължително пътуване, осигурява комфорт и удобство – кръстът не се изпотява и изчезва усещането за напрежение от продължителното седене и вибрациите. Анатомичният коректор се препоръчва за хора с проблеми в кръста, неправилна стойка при седене и изпотяване на гърба. Той е чудесно средство за профилактика на гръбначния стълб. При наличието на заболяване той подпомага терапевтичните мерки и усилва ефекта на лечението. Анатомичният коректор е важно приспособление за вашите деца, седящи неправилно и изгърбено на стол. Той задържа правилната стойка с изправен гръб - основна причина за гръбначните изкривявания. В моята практика на рефлексотерапевт често препоръчваме на пациентите анатомичния коректор. До 70 % от случаите на костно ставни заболявания са свързани с неправилното телодържане при седене. А работата и ежедневието все повече ни поставят седящи.

Заповядайте в ДКЦ Александровска. С китайска медицина успешно се справям с такива случаи.
д-р Джуров

Значи в момента медицината познава само движение към дегенерация и деградация и всички методи, които могат да се използват трябва да минат за такса и данък през някой без да се използват личните възможности на всеки от нас да подобрява своето състояние, така ли?

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13333 seconds