Новини и статии

Кои мъже са предразположени към сексуални проблеми?

Публикувано в: Сексуално здраве 10 November 2010

seksualniproblemi2

Специалистите отдавна са установили, че засечките в секса при мъжете се дължат основно на две групи фактори - психологически и органични. Доста време се смяташе, че преобладават психологическите причини, но с напредването на диагностичните възможности на медицината се установи, че обикновено има и някаква, макар дискретна патологична промяна в механизма за получаване и задържане на ерекцията.

Напълно погрешно е мнението, че болестните изменения засягат само по-възрастните мъже. Лавинообразно се увеличава броят и на по-млади мъже, които имат един или повече здравословни проблема, за които даже и не подозират. Затова периодичните профилактични изследвания са много важни. Задължително е поне веднъж годишно да изследвате липидния си профил, кръвната захар, чернодробните ензими, кръвната картина.

Пенисът е силно кръвоснабден орган и основните проблеми с ерекцията се дължат на увреждане на малките артерии, които го снабдяват с кръв или на проблем с нервните влакна, контролиращи процеса. Някои възпалителни урологични болести също влияят на ерекцията. Ето кои основни здравословни проблеми причиняват еректилна дисфункция.

Диабет

Това заболяване може да протече дълго време, без болният да усеща какъвто и да е дискомфорт. Но през това време високите нива на кръвната захар увреждат ендотела (вътрешната покривка) на артериите. Те загубват значителна част от нормалната си функция. Така с течение на времето се стига до нарушаване на механизма за изпълване на пещеристите тела на половия член с кръв по време на сексуална възбуда. Ранното откриване, стриктният контрол и превенцията на усложненията на диабета са значителна гаранция за предотвратяване на сексуалните проблеми.

Артериална хипертония

Високото кръвно налягане също е коварно и може дълго време да не алармира за себе си. Но то също уврежда кръвоносните съдове и ускорява процеса на склерозирането им. Това може да наруши нормалните полови функции на мъжа. В същото време някои от лекарствата срещу хипертония могат да имат като страничен ефект намаляване на ерекцията. Но със сигурност нелекуваното високо кръвно е по-опасно за сексуалната мощ, отколкото евентуално странично действие на хапчетата. Освен това всеки лекар би се съобразил с настояването на пациента си лечението да не повлиява половите му възможности. Повечето от съвременните лекарства отговарят на това изискване.

Дислипидемия и атеросклероза

Тези две състояния са свързани. Дислипидемията се изразява във висок общ и висок „лош" (LDL) - холестерол, високи триглицериди и нисък „добър" (HDL) - холестерол. Продължителното въздействие на това състояние води до ранна и изразена атеросклероза - втвърдяване и стеснение на кръвоносните съдове. От там страда и ерекцията, както и общият физически капацитет на мъжа.

Метаболитен синдром

Това модерно понятие обобщава наличието при един пациент на няколко свързани помежду си и действащи в една неблагоприятна посока фактори: затлъстяване, дислипидемия, диабет, хипертония. Крайният резултат е лошо функционираща сърдечно-съдова система и респективно намалени сексуални възможности.

Тежка дискова херния в поясния сегмент на гръбнака

Притискането на нервни коренчета в този сегмент може да доведе не само до импотентност, но и до невъзможност за волево контролиране на тазовите резервоари - най-често уринирането. Ако в хода на болки в кръста се получи такова усложнение, това е спешно състояние, което изисква преглед и лечение от неврохирург.

Хронични възпаления на простатата

Те могат да протекат първоначално без особени оплаквания, но в крайна сметка често причиняват сексуални проблеми с течение на времето. Всяко остро урологично страдание при мъжете изисква диагностично уточняване и навременно лечение от уролог или андролог. Обикновено хроничните проблеми се явяват от недоизлекувани остри възпалителни заболявания на мъжката пикочо-полова система.

Някои системни заболявания също могат да станат причина за еректилни дисфункции, но те са по-рядко срещани. Множествената склероза и други автоимунни процеси, засягащи нервната система често имат като последствие увреждане на сексуалните възможности.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19413 seconds