Новини и статии

"Наместването" при болки в кръста може да е опасно

Публикувано в: Превенция и хигиена 10 February 2010

backpain1

Доц. д-р Борислав Герасимов е началник на Неврологичната клиника в Университетската болница "Света Анна"- София.

От какво се причиняват най-често болките в кръста?

Най-честа  причина за болките в кръста са  дискогенните радикулити в над 95% от случаите с болки в кръста, във врата и в гърба, които се срещат при почти всеки трети човек в най-активната и работоспособна възраст поради „дископатия", „дискова херния", „остеофити" („шипове"), „лумбаго", „ишиас", „секване" и други „диагнози", добили популярност сред хората.

Болките в кръста най-често се провокират от неправилно движение при вдигане на тежест или по-често след "простуда" в областта на кръста. Това е може би най-честото страдание, за което се търси лечение, поради изключително силната болка и сковаващата спастичност и "блокаж" на мускулите в областта на кръста. Болката е толкова силна, че засегнатите дори не могат да станат от леглото, а придвижването им е много затруднено, дори невъзможно.

Може ли да се излекуват успешно?

Увреждането на междупрешленните дискове, които са естествени амортисьори, води до образуването на дискова херния, при частично или пълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на пихтиестото (пулпозното) ядро извън пределите на диска. При това се образува особен "порочен кръг". Притиска се нервното коренче (радикулус), което реагира с възпаление и оток (подуване) в затвореното тясно пространство на междупрешленния отвор и този „диско- радикулерен конфликт" предизвиква още по-силна до непоносима болка и контрактура на съседните мускули между прешлените с "блокаж" на движенията в тази област.

Това е нормален рефлекс при лумбо- сакралните радикулити, за да се ограничат болезнените движения, при този диско- радикулерен конфликт. Понякога притискането е толкова силно, че прекъсва предаването на импулсите по коренчето и води до парализиране на мускулите, инервирани от това коренче и болният не може, или се затруднява да ходи на пети, или на пръсти с болния крак.

Решаването на този "конфликт" води до излекуване: премахване на болките и възстановяването на дейността на засегнатото коренче, а дисковият пролапс (херния) за 3 до 6 месеца се репонира спонтанно, или се резорбира чрез защитните елементи на организма, като се замества от съединителна тъкан или се натрупват калциеви йони и се "самоизлекува" чрез образуване на шипове или костни мостове.

Над 30% от болните се излекуват само с покой на легло, затопляне и обезболяващи средства и дори не търсят лекарска помощ. Това е така просто, че не разбирам защо толкова много хора дълго страдат от абсолютно лечимата болест и се лекуват при какви ли не "специалисти" и лечители, понякога с тежки последици.

Трябва ли да се спи на твърдо легло?

Друг изопачен анахронизъм е препоръката да се спи на твърдо легло, което още повече измъчва тези страдащи от силната болка пациенти. Има се в предвид да се подложи твърда опора под мекия дюшек, за да не провисва тялото надолу и да се засилва изкривяването в лумбалната област, което засилва болката, а не  да се спи по пода и на дървени миндери.

Какво да се прави при възникване на такъв проблем?

Когато болката не може да бъде овладяна успешно повече от две седмици, потърсете и второ мнение от по-опитен невролог, за да ви излекува от болките и за да ви спаси от оперативно и друго инвазивно „лечение".

По-често до операция (1-5%) стигат болни, които са "намествани" от неуки "правачи", при което се "втиква" дисковият пролапс в тесния отвор и се притиска и уврежда коренчето, като предизвиква усложнения при уриниране, секс, парализи и други. Болките "изчезват", но стъпалото на крака увисва и се парализира. Помнете, че от "наместване", "газене", "усукване" и "опъване" при самозвани лечители може да получите много сериозни вреди. В клиничната ми практика по-чести са усложненията, предизвикани от неуки правачи, отколкото от естествения, най-често  благоприятен ход на заболяването.

Ние не отричаме необходимостта от оперативно лечение (1-5% от всички случаи) на някои много тежки и затегнати, или „сгрешени" при неправилно и некомпетентно консервативно лечение случаи, особено с някои от новите инвазивни и оперативни методи за активно коригиращо лечение, особено в шийната и торакалната олбласт. Но за тези интервенции и манипулации има вече научно доказани и обосновани абсолютни и относителни индикации и алгоритми кога, как и от кого да се правят. 

Съветвам  никога да не бързате с  необмислено и необсъдено решение само заради силната болка да се хвърляте на инвазивно или оперативно лечение. Запомнете добре. Болката е един от най-сигурните показатели и сигнали, че нервът е жив и че има шанс да бъде излекуван. Първо опитайте другите също доказано ефективни методи за консервативно лечение, точно защото помагат успешно и винаги търсете второ мнение от опитен невролог, преди да се решите на тази твърде сериозна и с неопределено бъдеще и резултат активна терапия.

Болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити са напълно и успешно лечимо заболяване, но само при точна диагноза и при правилна лечебна схема от знаещи и можещи специалисти.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

6 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

нов телефон:0888-22-15-15

Ако имате болка в кръста опитайте с Анатомичен коректор за стол и автомобил

При болки в кръста и гърба, дископатии, дискови хернии, гръбначни изкривявания, неправилно седене.Поставя гръбначният стълб в анатомично положение и освобождава напрежението от продължително седене и шофиране.

http://stelki.ladysecret.eu/oblegalka.htm

Zdraveite az sam na 20 godini i ot okolo nad 2 godini me boli krast,no bolkata stana po silna kogato predi godina pochnax rabota svarzana s vdigane na tejki neshta i rabotite se uslojnixa.Xodix na nevrolog koito mi izpisa protivovazpalitelni xapcheta,nqmashe polza napravixa mi snimka na preshlenite,lekarkata nevrolojkata q vidq i kaza che mejdupreshlenite razstoqniq bili normalni i me prati na fizioterapiq.Tam nagrevki,tok.. I ot tam nqmax polza. Posle utidox v edin medicinski centar kadeto me posavetvaxa da si napravq kompiutarna tomografiq i DOBRE CHE si q napravix tam se vidq che imam dve malki diskovi xernii :( MOLQ ako moje nqkoi kompetenten v oblastta chowek da mi pomogne mnogo shte sam blagodaren ako nqkoi mi pomogne. :)

АНАТОМИЧЕН КОРЕКТОР за стол и автомобил

При болки в кръста и гърба, дископатии, дискови хернии, гръбначни изкривявания, неправилно седене.
Поставя гръбначният стълб в анатомично положение и освобождава напрежението от продължително седене и шофиране.
Възможност за лесно поставяне на автомобилна седалка, офис и обикновен стол.

http://stelki.ladysecret.eu/oblegalka.htm

Браво!
Надявам се повече хора и пациенти да прочетат тази прекрасна статия и да се спре това безумие с насилствени манипулации от различни "Шиацу" терапевти, лечители и чули - недочули масажисти. Свидетел съм на трима пациенти, с парализа след подобни манипулации - "терапевтите" все още практикуват.............
Колкото до въпроса на човека горе - има лечебна физкултура и кинезитерапия - да си потърси добър кинезитерапевт. Мобилизациите по Мълиган дават добри резултати. Успех!

ot godina i polovina polo4avam bolka v krasta ne e postoqno no kato me hvani bolkata 4ak mi se shva6ta kraka i vsi4ko e ot dqsnata strana neznam ve4e kakvo da pravq ni6to ne pomaga i na injekci bqh i me namestvaha nqma polza ot ni6to,taq bolka se poqvqva kogato se natovarq s tejko
imali li4enie za tova

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15815 seconds