Новини и статии

Когато ставите скърцат...

Публикувано в: Фитнес и тонус 1 October 2010

pukanenaracete

Трябва ли да се тревожите, ако някоя от ставите ви издава пукащ или скърцащ звук? Безболезнените звуци в и около ставите не са тревожно явление, но когато са постоянни и придружени с болка, те означават проблем, на който трябва да се обърне внимание, посочва британският ортопед Питър Браунсън.

Ставите са свързани помежду си със сложна система от сухожилия и мускули и звуците, които издават, зависят от тяхното разположение. Какво всъщност означават тези звуци - пукане, щракане и скърцане?

РАМЕНЕ

Пукането в раменете трябва да се преценява според възрастта. Когато се случва на хора под 35 години, то може да е причинено от нестабилност на ставите - хлабави или хиперподвижни (гъвкави)  рамене.

При движение на ставата закръглената част на раменната кост излиза частично от гнездото си или се изважда напълно. Обикновено това е придружено от шумно изпукване.

Често нестабилността на ставите е следствие на нараняване на раменните мускули. В такива случаи се прилага физиотерапия и обикновено проблемът се решава в рамките на 4 месеца. При хората на възраст между 35 и 60 години болезненото пукане и скърцане в раменете - особено при придвижването на ръката нагоре и назад - може да означава възпаление на сухожилията.

Възпалението на сухожилията в тази възраст може да се дължи до известна степен и на тяхната възрастова дегенерация. В начална фаза заболяването се лекува с физиотерапия, а в по-напреднала с инжектиране на стероиди. По-тежките случаи изискват хирургическа намеса - обикновено безкръвна операция. Сред хората над 60 години болезненото скърцане в раменете при движение е по-разпространено. Често то е причинено от артрит. Степента на заболяването се установява с рентгенова снимка.

Тенисистите и футболистите често се оплакват от болезнено прещракване в раменете, което им пречи в играта. Този симптом може да се дължи на състояние, при което от повтарящите се движения сухожилията на бицепсите се късат частично. За съжаление в този случай помага едивствено операция.

ЛАКТИ

Ако изпитвате дискомфорт и лакътят ви се схваща при сгъване, може някакво парченце от костта или хрущяла да се е откъснало и да се движи около ставата. Откъснатото парченце от хрущял може да се калцифицира и да блокира ставата и тогава при обратно движение обикновено се чува ясно изпукване.

Прещракването в лакътя може да се дължи и на увреждане на улнарния нерв  - то е вродено и се среща при около 1 на всеки 10 души. Улнарният нерв е свързан със странното усещане при удар в лакътя. Ако той не е фиксиран, а влиза и излиза от леглото си, се чува пукане. Когато нервът е наранен, изтръпването преминава в безименните и малките пръсти на ръката. Проблемът се решава с една много елементарна операция на улнарния нерв.

РЪЦЕ/КИТКИ

Приказките, че хората, които си дърпат и пукат кокалчетата на пръстите си, си докарват артрит не са верни, твърдят ортопедите, но тогава се разтяга една малка торбичка, пълна с предпазна течност и налягането в нея се променя. Това предизвиква отделянето на мехурчета от естествени газове, при което от кокалчетата на пръстите се издава пукащият шум.

Американско проучване върху 300 души, които имат навика да си пукат пръстите, показва, че ставите на тези хора не са по-повредени, отколкото на другите хора.

Много разпространено е пукането на пръстите чрез придвижване на палеца към дланта и звучи като скърцане на врата. Причината е в пресъхването на течността в обвивката на сухожилията, с които се свива палецът, от което те се търкат в стените на обвивката. Това може да се случи на всяка възраст, но се проявява често при бременните или жени с малки деца, които непрекъсвато ги вдигат. Възпалението може да се излекува със стероидни инжекции, а понякога се налага много лека операция на сухожилието с местна упойка. Пукането в основата на палеца, придружено с остра болка, може да е признак на артрит. Звукът се получава от търкането на двата края на костта, което е следствие на износването на хрущяла. Артритът се лекува със стероидни инжекции или оперативна смяна на ставата.

ТАЗОБЕДРЕНИ СТАВИ

Щракането в тези стави се появява, когато дебелият слой от фиброзна тъкан, който поддържа мускулите на краката, се защипе от външната страна на бедрената кост. Това явление рядко е болезнено и обикновено не е повод за безпокойство. То се случва по-често на млади жени и се оправя с разтягащи упражнения.

Ако се появи скърцащ звук, придружен с болка, причината вероятно е скъсване на лабрална тъкан около гнездото на ставата. Това е нормално явление вследствие на износване на ставата и отминава от самосебе си. Понякога обаче е предвестник на артрит и затова трябва да се потърси мнението на специалист. 

ГЛЕЗЕНИ

Най-силният звук от ставите се издава при скъсване на ахилесовото сухожилие -  понякога звукът наподобява изстрел от пушка. Това става при отпускането на изключително високото напрежение в сухожилието. Често обаче то се къса безшумно и хората разбират какво се е случило няколко минути след като почувстват болката. Тя се усеща като силен удар зад петата.

Лечението е или операция, при която се зашива скъсаното сухожилие, или гипсиране на крака с изпънати надолу пръсти, за да да може сухожилието да зарастне естествено.

По-тихо прещракване се чува при увреждане на сухожилията около глезена, обикновено от изкълчвания, например при падане от кон или велосипед. Когато има такова нараняване, при всяко движение на глезена сухожилията се изместват и издават щракащ звук. В този случай единственото възможно решение е операцията.

Ако при изкривяване на глезена чуете пукот като при излизането на тапа от бутилка със шампанско, вероятно сте го навехнали.
Това нараняване се получава, когато се стъпи на някакъв ръб и глезенът се превие. 30 секунди след това от болка човек не може да стои на краката си, а след няколко часа глезенът се подува и става като топка за тенис.

Причината е разкъсване на връзка между костите, а пукотът е от временното разместване на кост в глезена, от което в околната течност се получава вакуум. Ако при навяхването връзката е само разтеглена, не се чува никакъв звук.

Повече от 85 процента от навяхванията и изкълчванията на глезена минават без операция. За лечението просто трябва глезенът да е в покой и повдигнат на по-високо, както и да се правят компреси.

KОЛЕНЕ

Ако се затруднявате при натоварване на коляното, както и ако то пука при движение, вероятно сте скъсали хрущял. При движение товарът върху коляното е 7 пъти повече от теглото ви и то „протестира" с този звук. Спортистите често късат хрущяли при извиване и обръщане на колянотопо по време на игра.

Ако коляното прещраква и скърца, придружено от тъпа болка, вероятно става въпрос за артрит. При износване на хрущяла между костите в коляното, те се търкат една в друга като с шкурка. В такъв случай трябва да се обърнете към специалист и да обмислите евентуална смяна на ставата.

ПРЪСТИ

Често между пръстите на краката се чува едно щракане, което е прогресивно и е причинено от травма по време на тичане или ходене, придружена с подуване на нерва в ходилото. Това заболяване се нарича невром на Мортън.

Освен прещракването, обикновено между втория и третия или третия и четвъртия пръст, понякога се появява усещането, че в обувката е попаднало камъче, както и болка. Това се дължи на притискането и подуването на нерв между костите на ходилото и пръстите. То може да е предизвикано от тесни обувки и се наблюдава по-често при жените. Лечението преценява ортопед, който може да препоръча носенето на специални подложки в обувките, или стероидни инжекции за свиване на подутия нерв, а понякога и отстраняване на нерва.

ЧЕЛЮСТ

Според британски лекари почти 10% от хората усещат прещракване в челюстта. Това става, когато хрущялът между челюстната кост и черепа се движи и се намества. Болезненото прещракване обаче може да показва дисфункция на темпоромандибуларната става.

Често тя се дължи на мускулно напрежение от стрес, който кара хората да скърцат със зъби през нощта. Понякога причината е в лошото поддържане на зъбите или обикновено износване на челюстните стави.

Прегледайте зъбите си. Ако те са в добро състояние, мускулите на челюстта ще се отпуснат с физиотерапия и подходящи хапчета.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Здрасти Венко аз имам същият проблем , със пукане на ставата
след тренировка ми с еполучи , но аз нямам болка
Виждам че преди доста време си писал , но ако можеш сподели да ли си се оправил , защото и аз ходя при ортопеди и други доктори , но засега няма ефект .Хапчета , гелове и засега нищо .Фитнес инструктор ми препоръча някаква течност за ставите , като добавка на хапчета -която помагала.

Здравейте. Аз имам проблем с лакъта, пука всеки път когато си свивам ръката. А когато я свивам с напрежение болката е ужасна. Вече втора седмица съм така. Получих травмата като резултат от тренировка с тежести. Бях на ортопед който ми опипа ръката към трицепса и каза, че просто съм разтегнал мускул. Не исках да го уча на работата му, но всъщност болката е по-надоло към лакъта. Въпроса ми е дали ще се излекувам с Дийп Рилийф както ми предписа той, или трябва пак да ходя? Моля за бърз отговор понеже вече втора седмица не мога да тренирам :(

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17543 seconds