Новини и статии

Седем мита за болните стави

Публикувано в: Превенция и хигиена, Любопитно 19 July 2009

колянна става

С болните стави шега не бива. Помолихме нашия консултант - ортопеда д-р Иван Иванов, да коментира най-разпространените, а понякога и абсурдни митове за заболяванията на ставите.

Болните стави са проблем само на възрастните хора

Зависи за каква група от заболявания на двигателната система говорим. Дегенеративно-дистрофичните заболявания (към които спада и печално известната артроза) са свързани с износване на междуставните хрущяли и се срещат по-често в средна и напреднала възраст.

Възпалителните заболявания на ставите (ревматоиден, реактивен артрит, болест на Бехтерев) може да застигнат хора от всяка възраст. Дори и в детска. В интерес на истината, през последните години и артрозата младее. Все по-често коленете "скърцат" и при тридесет, и при двадесетгодишните.

Страдат предимно мъжете

Красивата половина на човечеството страда от ревматични заболявания много по-често от мъжете.

Цялата вина е в специалните защитни механизми, които се развиват при жените в процеса на еволюцията, които често провокират появата на изключително остра имунна реакция към различни възпалителни процеси в организма. Особено след менопауза, когато естествената хормонална защита при жените е сведена до минимум.

Но и мъжете си имат своя ахилесова пета: инфекциозният реактивен артрит и болестта на Бехтерев, засягащи свързващия апарат на гръбначния стълб - от тях най-често страдат представителите на силната половина на човечеството.

Болните стави са от стари травми

Отчасти това е вярно. Във всеки случай това е така, ако говорим за артрозата. Повечето спортисти страдат от това заболяване. Поради постоянното претоварване хрущялът, покриващ повърхността на ставите, се износва, разтяга се, изтънява, особено ако човек е с наднормено тегло. Но реактивните артрити са винаги в резултат на инфекция. Най-често от хламидоза - страшен вътреклетъчен паразит, засягащ пикочно-половата система и различни тъкани (включително ставите). Заразяването с хламидии е много лесно, но много трудно се лекува. Най-често инфекцията навлиза в организма при сексуален контакт, но може да се заразите и ако се избършете с чужда кърпа. На второ място след реактивните са артритите от пикочно-полов произход - постентероколитните артрити, свързани с някои чревни инфекции. Ако страдате от болки в коленете, спомнете си дали не сте боледували скоро от чревни разстройства. За лекаря-ревматолог такава информация би могла да бъде от решаващо значение при определяне на тактиката на лечението ви.

Но и тук нещата не са толкова прости. Нелекуваните инфекциозни артрити преминават в хронична, скрита форма, която се диагностицира и лекува много трудно. Пациентът може и да не се чувства болен и дори да не подозира, че съдбата му вече е предопределена.

Достатъчно е обикновено преохлаждане на организма, изтощение, силен стрес - и пациентът е готов. Ревматолозите не се уморяват да повтарят: дори и да почувствате временно подобрение, лечението трябва да се започне и да се доведе докрай.

Болестта не може да се предусети

Може, ако се научите да се вслушвате в организма си. На първо място - да обърнете внимание на естеството на болката. При артроза най-често страдат ставите на краката (бедро, коляно, глезен), които са подложени на максимално натоварване. Друга отличителна черта на артрозата - механичен ритъм на болката - възниква по време на движение.

Ревматоидният артрит се изразява с остра болка в ставите на ръцете и краката. Обикновено симетрична. Болката при инфекциозния реактивен артрит често е асиметрична: боли само едната става. Болката шества като по стъпалата на стълба - от единия на другия крак. Диагнозата се потвърждава чрез рентгеново изследване: при реактивния артрит и болестта на Бехтерев - таза, при артрозата - коленете и китките на ръцете, при ревматоидния артрит - китките и стъпалата.

Увредените стави са присъда

Няма спор: занемарената артроза или ревматоиден артрит не могат да бъдат излекувани окончателно. Но с компетентно и постоянно поддържащо лечение (противовъзпалителни препарати, лекарства, стимулиращи регенерацията на хрущялите, влияещи върху имунните процеси) може да се възпрепятства развитието на заболяването. А реактивният инфекциозен артрит може напълно да се излекува. При едно условие: лечението трябва да започне възможно най-рано - с лекарства, които влияят върху имунитета, и с антибиотици.

Да забравим за спорта

Каква е истината? Нищо подобно! Хиподинамията на болните стави не е по-вредна, отколкото при здравите. Спортове като плуване, каране на ски и колоездене укрепват мускулите, подобряват метаболизма на възпалените стави и не им позволяват да се "вкостеняват".

Проблемните стави винаги болят ужасно

И освен това пукат и скърцат, което показва не само за износване на хрущяла, но и за оформянето на костни израстъци, които, както шиповете, израстват върху лишените от естествени амортисьори ставни повърхности. Сцепвайки се един за друг, именно тези израстъци издават неприятното скърцане. Но потенциалните пациенти на ревматолога не обръщат внимание на тези първи предупредителни сигнали, а в това време коварната артроза незабелязано върши разрушителната си дейност. При това може пациентът да не усеща никаква болка. Какво да кажем за артритите, които се проявяват с остри болки, подуване, зачервяване на кожата около ставите, а и с повишена температура.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

4 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Tochno karaneto na velosiped mi dokara gonartroza..kvi gi drankate........

БОЛЕСТНИТЕ МИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ДОЛНИТЕ МИКРАЙНИЦИ СЕ
ДЪЛЖАТ ОТ ИЗНОСИНИТЕ МИ ЖИТЕЙСКИ НАПРАЕЖЕНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯТА МИ ОТ ИНСУЛТ ОТ ГОДИНИ.НАРЕД
ЖЕЛАЕТЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ЧРЕЗ ПИСМОТО МИ В ИНТЕРНЕТ ОТ ПОЩАТА МИ.
НАДЕЖДА САВОВА РАШКОВА ОТ ГРАД РАЗГРАД

blagodarqa vi

Не съм лекар обаче мога да споделя някои полезни неща от личен опит: При лечението на ревматоидните заболявания е много важно да ЧУВСТВАШ тялото си и неговите реакции на лечението с противовъзпалителни лекарства, така че да определиш правилно необходимата и достатъчна доза от самото лекарство! Лекарят ви предписва определена доза и трябва да се придържате към нея, но той няма как да усети реакцията на вашият организъм при прилагане на въпросното лечение, така че ако можете да усещате реакцията на собственният си организъм на предписаните ви противовъзпалителни лекарства опитайте да намерите оптималната доза! Тя едва ли се различава много от предписаната от лекаря ви, но все пак ако добре познавате тялото си може да опитате! Същото важи и при спорта: Спорта не само че не е вреден, но и е задължителен според мен! Обаче и тук важи правилото за правилната доза на натоварване т.е. трябва да натоварите организма достатъчно, така че да изморите мускулите и така да ги заздравите но не трябва да прекалявате, защото ако мускулите не са достатъчно заякнали, за да поемат натоварването на което ги подлагате натоварвате директно ставите, с което ги увреждате! Още нещо: Ако прекалите с физическото натоварване има голяма вероятност да получите мускулна треска и така следващите няколко дни да не можете да извършвате почти никакви физически движения, с което се обезмисля целият ви труд защото при тези заболявания всеки ден е борба и ако вие не се борите то самото заболяване няма почивен ден и обсебва все по голям процент от тялото ви! За спортуване при тези заболявания изключително много помага велосипеда и ако е възможно да е със скорости, така че да имате възможност да контролирате натоварването на краката според терена, по който се движите! Велосипеда след плуването е може би най-добрият уред за раздвижване при такива заболявания, защото той натоварва и укрепва целият организъм а не само една или друга болна става! Написаното тук е от личният ми опит, така че вие решавате дали да опитате да правите нещо или не! Аз споделям всичко това с единственната цел да помогна! Моля да ме извините за правописните грешки!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19382 seconds