Новини и статии

Високият холестерол вреди

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 2 August 2011

maznahrana1

Едва ли има човек, който да не знае, че ако холестеролът му е извън определените от медицината граници, това е сериозен рисков фактор за развитие на атеросклероза. А тя стои в основата на много от съвременните заболявания, водещи и до остри сърдечно-съдови инциденти, с всички произтичащи негативни последици за здравето и дори за живота. Достатъчно е да се посочат само инфарктът и инсултът, за да стане ясно колко е важно да се контролират холестеролът и другите рискови фактори за развитие на тези болести.

Пълният холестеролов тест се нарича още липиден профил. Той се изследва чрез взимане на венозна кръв, след което тя се центрофугира, за да се отдели кръвната плазма, в която се намират всички мастни субстанции. Обикновено повишеният холестерол не предизвиква никакви симптоми и оплаквания, поради което изследването трябва да се прави и при напълно здрави хора.

Липидният профил е комплексно изследване, което включва проверка на:

  • Общия холестерол: това е сборът от различните видове масти в кръвта;
  • HDL-холестерол: в разговорната реч го наричаме „добър холестерол”. Той се състои от липопротеини с висока плътност. Спомага за извеждането на „лошия холестерол” от артериите. По този начин не позволява да се образуват атеросклеротични плаки, които препятстват кръвотока;
  • LDL-холестерол: това е въпросният „лош холестерол”. Той представлява липопротеини с ниска плътност, които имат способността да се прилепват към стените на кръвоносните съдове и да образуват мастни плаки. Това всъщност е основният процес, водещ до атеросклероза. С течение на времето плаките се увеличават, стесняват артериите, забавят кръвотока, а в определен етап могат напълно да го блокират, което причинява инфаркт, ако се случва в сърцето, или инсулт, ако запушването е в шийните артерии или в мозъка;
  • Триглицериди: те представляват вид мазнини, пренасяни чрез кръвта. Когато се храним, тялото превръща всички калории, от които не се нуждае в момента, в триглицериди. Те се складират в мастните клетки като енергиен запас. Високото ниво на триглицеридите в кръвта най-често означава, че системно поемаме повече калории, отколкото изразходваме. Високи триглицериди обикновено имат хората с наднормено тегло, с диабет, любителите на сладките храни и прекаляващите с алкохола.

Кога да се изследваме?

Редовните изследвания на холестероловия профил трябва да започнат над 20-годишна възраст. При нормални стойности изследването трябва да се повтаря през 5 години. Много по-често то трябва да се прави при хора, които имат диабет, фамилна обремененост със сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло, заседнал начин на живот или се хранят нездравословно.
При бременните жени холестеролът обикновено се повишава, но това е естествено, поради което реални резултати могат да се получат около два месеца след раждането.

Какво показват резултатите?

ПоказателЖелателноГраничноБолестно
Общ
холестерол
< 5,2 5,2 - 6,5 > 6,5
LDL-C < 4,0 4,0 - 5,0 > 5,0
HDL-C > 1,0 1,0 - 0,9 < 0,9
LDL-C/HDL-C < 4,0 4,0 - 5,0 > 5,0

Как да се справим с високия холестерол?

Обикновено лекарят ви назначава още няколко изследвания на холестерола, ако първите резултати са извън нормата. В случай на трайни изменения първата стъпка е промяна в начина на живот – намаляване на тлъстите и мазни храни, повече плодове и зеленчуци, засилена двигателна активност, редукция на теглото. Понякога тези мерки не дават резултат, защото има и генетични предпоставки, водещи до високи нива на мазнините в кръвта. Тогава терапевтът ще прецени персоналния ви риск, като съобрази и други фактори – възраст, общо състояние, пушите ли, имате ли хипертония и диабет, и според това ще назначи или не терапия със статини.

Това са медикаменти, които блокират субстанция в черния дроб, необходима за синтезирането на холестерола. По принцип статините се понасят добре от пациентите. В някои страни ниските дози симвастатин се продават свободно дори в супермаркетите.

Ако не е необходима медикаментозна терапия или в нейно допълнение могат да се приемат храни и продукти, съдържащи полиненаситени мастни киселини, които допринасят за нормализирането на холестероловите фракции.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07258 seconds