Новини и статии

Предупрежденията карат пушачите да запалят

Публикувано в: Психично здраве 9 December 2009

cigari

Предупрежденията на цигарените кутии, че цигарите могат да доведат до фатален край, може да ги накарат да пушат повече, като начин да се справят с неизбежността на смъртта, предаде Ройтерс.

Изследване на психолози от САЩ, Швейцария и Германия е показало, че предупреждения, които не се свързват със смъртта, са по-ефективни при промяна на отношението на пушачите. "Пушенето ви прави непривлекателни" и "Пушенето причинява увреждания на вас и хората около вас" се оказват по-ефикасни от "Цигарите са опасни за живота". Това се оказва особено вярно при хората, които пушат, за да повишат самооценката си, подчертават изследователите - като младежите, които запалват, за да впечатлят връстниците си или да не се отличават от тях, или други, които смятат, че с цигарите повишават социалното си положение.

"За да имат успех, посланията против тютюнопушенето на цигарените кутии, трябва да се вземе предвид, че мисълта за собствената смърт може да накара хората да пушат", подчертават учените. Изследването, публикувано в Journal of Experimental Social Psychology, се базира на данните от 41 студенти на възраст от 17 до 41 години, които са се определили като пушачи.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

kazvam se zdravka pen4eva.i pu6a kato izdanena pe4ka

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.06127 seconds