Новини и статии

Комбинирайте полезните храни за по-голям ефект

Публикувано в: Хранене и диети 2 February 2011

lowglycemicindexdiet

Учени откриха какъв благоприятен ефект има консумирането на комбинация от храни с противовъзпалителни качества върху здрави хора.

Резултатите от проучването показват, че лошият холестерол е намален с 33%, липидите в кръвта с 14%, кръвното налягане с 8%, а рискът от образуване на кръвни съсиреци с 26%. Маркерите за възпаление в организма също силно намалели, а паметта и познавателните функции били подобрени. Резултатите надхвърлят очакванията на учените. Досега не е бил откриван подобен ефект върху здрави индивиди.

В изследването взели участие 44 здрави хора с наднормено тегло на възраст между 50 и 75. В продължение на четири седмици те яли храни, които се приемат за намаляване на възпаленията в организма - състояние, което води до метаболитен синдром и затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Тестовата диета е била с високо съдържание на антиоксиданти, храни с нисък гликемичен индекс, мастни киселини, пълнозърнести продукти, пробиотици и фибри. Мазна риба, ечемик, соев протеин, боровинки, бадеми, канела, оцет и пълнозърнест хляб са примери за такива храни.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09393 seconds