
Комбинирайте полезните храни за по-голям ефект

Учени откриха какъв благоприятен ефект има консумирането на комбинация от храни с противовъзпалителни качества върху здрави хора.
Резултатите от проучването показват, че лошият холестерол е намален с 33%, липидите в кръвта с 14%, кръвното налягане с 8%, а рискът от образуване на кръвни съсиреци с 26%. Маркерите за възпаление в организма също силно намалели, а паметта и познавателните функции били подобрени. Резултатите надхвърлят очакванията на учените. Досега не е бил откриван подобен ефект върху здрави индивиди.
В изследването взели участие 44 здрави хора с наднормено тегло на възраст между 50 и 75. В продължение на четири седмици те яли храни, които се приемат за намаляване на възпаленията в организма - състояние, което води до метаболитен синдром и затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
Тестовата диета е била с високо съдържание на антиоксиданти, храни с нисък гликемичен индекс, мастни киселини, пълнозърнести продукти, пробиотици и фибри. Мазна риба, ечемик, соев протеин, боровинки, бадеми, канела, оцет и пълнозърнест хляб са примери за такива храни.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Пробиотици за добър имунитет
- Пробиотиците ще преборят атеросклерозата
- Диетолози обявиха пуканките и фъстъченото масло за полезни
- Разтворимите фибри са най-ефикасни при раздразнени черва
- Сокът от червено цвекло повишава издръжливостта
- Вегетарианството не пази от всички видове рак
- По-малко калории, по-дълъг живот
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.