Новини и статии

Консумацията на броколи предпазва артериите

Публикувано в: Хранене и диети 7 September 2009

Броколи

От дълго време се знаеше, че броколито е добро за здравето, но сега британски учени смятат, че са открили защо, предаде Ройтерс.

Изследователи от Импириъл Колидж в Лондон откриха доказателство, че химическо вещество в броколито и в други зелени листати зеленчуци може да засили естествения защитен механизъм, който предпазва артериите от запушване, което може да причини сърдечен удар. Учените, чието изследване било спонсорирано от Британската фондация за сърдечни заболявания и било осъществено върху мишки, открили, че веществото сулфорафан, което обикновено се среща в броколито и в други зеленчуци от вида на зелето, могат да "отключат" защитен протеин, който не е активен в тези части на артериите, податливи на запушване. "Ние знаем, че зеленчуците са полезни, но изненадващо молекулярните механизми, показващи защо те са полезни, бяха неизвестни в продължение на години", заяви Пол Евънс от Националния институт за сърдечни и белодробни заболявания към Импириъл Колидж. "Изследването дава възможно обяснение защо консумирането на зелени зеленчуци може да осигури здраво сърце". Евънс заяви, че изследователите установили, че в повечето уязвими области протеинът Nrf2, който обикновено има защитни функции, не е активен. "Нашето проучване показа, че сулфорафанът може да предпази тези области като отключва действието на Nrf2", заяви изследователят.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Съществуват ли хранителни добавки, които лекуват напълно дискова херния на L4 и L5 прешлени, понеже преди два месеца ми откриха това заболяване. Моля, помогнете!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11388 seconds