Болести

Диабет

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Захарна болест

Диабетът (diabetes) е разстройство на метаболизма - начина, по който тялото ни използва усвоената храна за растеж и енергия. По-голямата част от храната, която ядем, се разгражда до глюкоза - формата, в която захарта циркулира в кръвта. Глюкозата е главният източник на гориво за тялото.

След храносмилателния процес глюкозата преминава в кръвния поток, където се използва от клетките за осигуряване на растеж и на енергия. За да може глюкозата да достигне до клетките е необходимо наличието на инсулин. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса - голяма жлеза, разположена зад стомаха (задстомашна жлеза).

Когато ядем, панкреасът автоматично образува точното количество инсулин, необходимо за транспорт на глюкозата от кръвта към клетките ни. Но при хора с диабет панкреасът произвежда недостатъчно количество инсулин или въобще не го произвежда, или клетките не реагират адекватно на произведения инсулин. Глюкозата се натрупва в кръвта, преминава в урината и излиза от тялото заедно с нея. Така тялото губи главния си източник на енергия, въпреки че кръвта съдържа голямо количество глюкоза.

Продължи да четеш за Диабет на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.12120 seconds