Новини и статии

Правим национална банка за стволови клетки

Публикувано в: Здравни новини 15 September 2009

банка за стволови клетки

Национална банка за стволови клетки ще се създаде у нас, обяви премиерът Бойко Борисов на конференция за донорството и трансплантациите в Банкя. Проектът ще бъде готов след 15 септември и ще струва около 3 млн. лв, обясни здравният министър д-р Божидар Нанев. Колкото средства са нужни, ние ще ги осигурим от държавния бюджет, категоричен беше премиерът. Банката ще осигурява възможност за безплатно лечение на всеки нуждаещ се българин.

Повишаването на броя на трансплантациите и осигуряването на качествен начин на живот на болните хора ще е една от целите на правителството. Ниският брой донори, недостатъчното финансиране на лечебните заведения, бюрократичната нормативна уредба, липсата на достатъчно информация сред обществото са сред основните проблеми, които в момента пречат на тази дейност. Създаването на Център „Фонд за трансплантация" беше първата стъпка на правителството за подобряването на достъпа до трансплантации за хората, които не могат да получат нужното лечение у нас. Изграждането на мрежа и подобряването на връзките между лечебните заведения и ИАТ е сред следващите идеи за усъвършенстване на процесите на донорство и трансплантации. Друга възможност е и стимулирането на даряването на органи от живи донори.

У нас от трансплантация на бъбрек се нуждаят 868 болни, трансплантация на сърце очакват 40 болни, а черен дроб - 54, а на стволови клетки над 1000. Регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантация показват, че от 2004 г. досега са извършени 142 трансплантации на бъбрек, 43 - на черен дроб и 13 - на сърце.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

http://www.stvolovikletki.org/

Извинете ме за линка, в случая става въпрос за некомерсиален проект, който може да бъде полезен за много хора. Информацията за стволовите клетки в България е много разпиляна и недостатъчна, а тук сме се опитали да съберем всичко накуп. Дано сме полезни!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15997 seconds