Новини и статии

Лекарство за диабет бори и затлъстяването

Публикувано в: Здравни новини 23 October 2009

лекарство за диабет помага срещу затлъстяване

Хормонално лекарство за диабет помага и на хора, страдащи от затлъстяване да намалят теглото си, използвано в комбинация с диета с понижено съдържание на мазнини и физическа активност, според проучване, поместено онлайн в списание "The Lancet" в петък.

"Liraglutide", познато на пазара като "Victoza" надминало по резултати утвърденото лекарство срещу затлъстяване орлистат, известно с търговските имена "Alli" и "Xenical" при изследвания, извършени с 564 доброволци от Европа. 135-та мъже и 429-те жени били разделени на три групи. Първата получавала дневно liraglutide на четири различни дози; втората - orlistat; на третата учените давали безвредна субстанция, наричана плацебо. В навечерието на експеримента всички доброволци започнали режим, комбиниращ дневни упражнения и намаляване на приеманите калории с 500. За сравнение, 500 калории са приблизително една четвърт от препоръчителния прием на енергия дневно за жените, и около една пета от препоръчителната за мъже. Пет месеца по-късно пациентите на liraglutide били отслабнали с между 4,8 и 7,2 кг средно в зависимост от приеманата доза; доброволците на orlistat се разделили с по 4,1 кг, докато групата на плацебо "загубила" едва по около 2,8 кг средно. 76 % от приемащите висока доза "liraglutide" се освободили от повече от 5 % от теглото си, сравнено с 44% в групата "orlistat" и 30 % в групата плацебо. Наблюдавани били и съществени понижения на "преддиабетните" състояния при първата група. Медикаментът, който повлиявал така добре свръхтеглото, се въпзприемал добре от организма на приемалите го, отбелязват учените в изследването.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.06617 seconds