Новини и статии

Грипът увеличава опасността от сърдечен удар

Публикувано в: Здравни новини 22 September 2009

сърдечни болести

Грипът, както сезонният, така и новият вирус А (H1N1), може да доведе до сърдечен удар и до смърт при хората, страдащи от сърдечни заболявания, открили британски учени.

Шарлот Уорън-Гаш от University College London и нейните колеги обясняват, че е добре известно, че грипът се свързва със сърдечни усложнени, но остава неясно каква роля играе вирусът за причиняването на сърдечен удар. Смята се, че това става заради възпалителните ефекти, които дестабилизират атеросклеротичната плака, предизвиквайки запушвания, водещи до сърдечен удар, съобщи Уорън-Гаш в комюнике. Учените подложили на системен анализ 30 изследвания, осъществени между 1932 и 2008 г. В изследването, публикувано във в. "The Lancet Infectious Diseases", се казва, че всички наблюдения показали, че съществува връзка между времето, в което се появяват вирусите, и увеличаването на сърдечно-съдовата смърт. "Ние смятаме, че ваксинирането против грип трябва да се окуражава, особено при хората, които имат сърдечносъдови заболявания", пише Уорън-Гаи в комюникето.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20624 seconds