Новини и статии

Затлъстяването у нас придобива застрашителни размери

Публикувано в: Здравни новини 21 May 2010

Тлъстини по талията говорят за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания

Два милиона от възрастното население в страната е със свръхтегло. От затлъстяване страдат един милион българи. Това съобщи доц. д-р Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център за опазване на общественото здраве. Негативна статистика се отчита и при децата - 200 хиляди са със свръхтегло, а 67 хиляди - със затлъстяване.

По повод Европейския ден за борба със затлъстяването - 22 май, ескалаторите в няколко мола в България ще бъдат спирани за няколко часа. В дните между 20 и 23 май хората ще бъдат принудени да ползват стълбите.

Затлъстяването е един от водещите фактори, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и захарен диабет.

Доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската фондация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, поясни, че около стълбите на търговските центрове ще бъдат разположени кабинети, където ще има безплатни консултации и изследвания.

През целия месец общопрактикуващите лекари в цялата страна ще измерват индекса на телесна маса, както и други показатели, свързани с определяне на наднорменото тегло и затлъстяването на пациентите.

Тази година денят е под мотото „Пет до десет процента за по-здрава Европа". Целта е хората да редуцират теглото си пет до десет процента. По този начин те могат да понижат риска от развитието на захарен диабет, както и на сърдечно-съдови и други заболявания, смятат специалистите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.25817 seconds