Новини и статии

Магията на ригана

Публикувано в: Любопитно 28 February 2011

rigan

Риганът принадлежи към семейството на джоджена. Освен за кулинарни цели, риганът може да се използва и заради медицинските си свойства. Ето някои от положителните качества на ароматната подправка.

  • Листата от риган са добър източник на манган, желязо и витамин А. Редовната консумация на пресни листа помага да се стимулира имунната система.
  • Веществата тимол и карвакол, съдържащи се в билката, са от полза за подпомагане на храносмилането и лечение на стомашни разстройства. Изпийте чаша вода с 2-3 капки масло от риган за облекчаване на симптомите.
  • Риганът помага и за облекчаването на менструални болки. Дъвчете по няколко листа три пъти на ден, за да отслабите симптомите.
  • Тежката форма на настинки, съпроводени с белодробни проблеми, могат да бъдат третирани с масло от риган. Прибавете няколко капки от това етерично масло в чаша вода и пийте сместа за около 3-5 дни.
  • Маслото от риган съдържа антибактериални и антивирусни свойства и е полезно за лечение на кожни инфекции.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10778 seconds