Новини и статии

Митове и факти за грипа

Публикувано в: Любопитно 8 February 2012

grip1

Грипната епидемия е в разгара си и в пространството циркулират не само вируси, но и много неверни твърдения. Ето защо решихме да ви разкрием някои от митовете за грипа.

Става въпрос за малко по-тежка настинка.

По принцип всички респираторни инфекции се причиняват от вируси или бактерии. Под „настинка” се разбира най-често хрема (ринит). Тя се причинява от над 200 вируса, но те нямат нищо общо с вирусите на грипа. Неслучайно той започва много остро и засяга целия организъм. Причината за това е отделянето на токсични свободни радикали при сблъсъка на вируса с имунната система. Затова от грипния вирус страдат всички органи и системи, а от вирусите на хремата – само носоглътката.

Студовете убиват грипните вируси.

Всъщност механизмът на предаване на грипа – по въздушно-капков път, изключва продължителното излагане на вирусните частици на ниски температури. Когато на улицата или в автобуса някой болен киха и кашля срещу вас, вие аспирирате вирусите, преди те да са унищожени от ниските температури. Студеното време може да забави развитието на грипната епидемия просто защото повече хора си стоят у дома и избягват обществените места, където рискът от заразяване е по-висок.

Ако през миналия сезон си боледувал от грип, тази година няма как да се заразиш.

За съжаление не е вярно! Ако беше така, щеше да има трайно действаща ваксина срещу болестта. Грипните вируси са едни от най-изменчивите и всеки сезон се появяват нови щамове. При боледуване от даден щам наистина организмът изработва защита срещу него, но няма никаква гаранция, че няма да ви зарази друг тип на вируса. Дори в един и същи сезон човек може да боледува няколко пъти от грип.

Противогрипната ваксина може да предизвика грип.

Това няма как да се случи, защото ваксините не съдържат цели и активни вируси, а само определени инактивирани вирусни частици, които активират имунната система да изработи специфични антитела. След поставянето на ваксина е възможно човек да почувства неразположение за 1 – 2 дни, което обикновено преминава без лечение. Други възможни странични ефекти са подуване, болезненост и зачервяване на мястото на инжекцията или леко повишена температура.

Комбинираните препарати, съдържащи противотемпературни,  антиалергични съставки и витамини, лекуват грипа.

Това са така наречените симптоматични средства, които облекчават симптомите, но нямат отношение към самия грипен вирус. Затова лекарите препоръчват при грип максимално рано да се започне специфична терапия с противовирусен препарат. Най-дълъг положителен опит има с лекарството ремантадин. То блокира размножаването на грипния вирус, намалява тежестта и продължителността на боледуване, както и риска от усложнения.

Ранният прием на антибиотик при грип пази от усложнения.

Не е вярно! Антибиотиците са лекарства срещу бактериите, а грипът се причинява от вирус. В първите дни лечението е с противовирусни лекарства, а ако след това се появи бактериално усложнение, лекарят ще предпише антибиотик. Не всички хора развиват бактериални инфекции в хода на грипа, поради което не е правилно да се започва антибиотик като профилактика.

Грипът може да се изкара и на крак.

Това е грешка! Вече стана ясно, че заболяването предизвиква интоксикация на целия организъм, а всекидневните усилия задълбочават това състояние. Почивката на легло при грип е задължителна. Приемът на много течности е начин токсините да се извеждат от тялото. Храната трябва да е лека и лесносмилаема, за да не се затруднява допълнително храносмилателната система, чиято лигавица също страда от вируса.

Температурата трябва да се сваля на всяка цена.

Повишената температура е израз на борбата на организма срещу инфекцията. Тук не трябва да се изпада в крайности. Не е добре малки деца и хора с хронични и особено сърдечни заболявания да поддържат дълго време висока температура – над 38,5 градуса. От друга страна, предозирането на антипиретици може да е опасно. Когато живакът показва до 38, не бързайте с таблетките и сиропите!

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17137 seconds