Новини и статии

Консумирането на нездравословни храни води до депресия

Публикувано в: Психично здраве, Хранене и диети 27 January 2011

chips

Консумирането на транс мазнини и наситени мазнини, каквито се намират в чипса, бисквити, вафли и др., увеличават риска от депресия, сочи изследване на испански учени, публикувано в САЩ.

Те свързват нездравословните храни със симптомите на депресия. Учените са констатирали същевременно, че зехтинът, който е богат на мононаситени мастни киселини /омега 9/ и който е база на средиземноморската кухня, допринасят за намаляване на риска от психични заболявания.

Авторите на изследването са анализирали хранителните навици на повече от 12 000 доброволци в продължение на 6 години. В началото на изследването нито един от участниците не е бил с депресия. В края - 657 от тях са страдали от симптоми на депресия. Учените са установили, че сред всички доброволци, онези, които са консумирали транс и наситени мазнини "имат с 48% по-висок риск от депресия".

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19268 seconds