Новини и статии

Операцията за намаляване на теглото може да предизвика анемия

Публикувано в: Красота и естетика 1 December 2009

Операцията за намаляне на тегло отключва анемия

Добиващите все по-голяма популярност операции за намаляване на теглото крият своите рискове, един от които е възможната поява на анемия впоследствие.

Причината е, че в резултат на такава операция организмът трудно абсорбира желязото, или въобще не успява да го прави. Това се получава в резултат на малсорбция на тънките черва вследствие стомашния байпас, чрез който се намалява вместимостта на стомаха. Тезата се доказва чрез резултатите от изследване, проведено в Чили сред 67 жени, подложили се на операция за намаляване на теглото. 39 % от тях до 18 м. след операцията са развили анемия или сродно заболяване, свързано с недостига на желязо в кръвта. А желязото е изключително необходимо на организма, за да може той да произвежда здрави червени кръвни телца, които снабдяват кръвта с кислород. Ето защо специалистите съветват до операция за намаляване на теглото да се прибягва само в краен случай, след като всички други методики, като диети, спортуване и акупунктура са изчерпани.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11550 seconds