Новини и статии

Медицината се пребори с язвата

Публикувано в: Здравни новини 15 April 2010

gastrit

Проф. д-р Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по хепатогастроентерология в Университетската болница „Света Марина" - Варна, и преподавател в МУ - Варна.

Проф. Коцев, увеличават ли се пациентите с язви в България?

Напротив, като цяло честотата на язвената болест - и на стомаха, и на дванадесетопръстника, намалява през последните години. За сметка на това гастритите продължават да се срещат доста често.

Как обяснявате това отстъпление на язвите?

То е в резултат на напредъка на медицината и на усилията на лекарите. На първо място бих поставил откритието, че една специфична бактерия - хеликобактер пилори, причинява значителен процент от язвите. След това се установи успешен метод за лечение на тази инфекция на лигавицата на храносмилателния тракт. И не на последно място, лекарите целенасочено търсят и откриват рано случаите на язва и гастрит и предписват правилната терапия. Имаме и голяма палитра от медикаменти, които понижават патологично повишената киселинност, а това е превенция на много от усложненията.

Всички язви ли се причиняват от хеликобактер пилори?

По принцип ние разграничаваме четири вида язви в зависимост от причината за възникването им. Първите са при пациенти, при които сме установили наличието на тази бактерия. Там връзката между специфичната инфекция и язвата е много очевидна. И при унищожаване на бактерията с антибиотици язвата изчезва.

Вторият вид са язви при хора, които не са заразени с хеликобактер пилори, но са употребявали т.нар. нестероидни противовъзпалителни препарати. Това е широка група лекарства, използвана против различни ставни и ревматични заболявания и болкови синдроми. Тук влиза и аспиринът. В този случай не е достатъчно да се прекрати приемът на въпросните препарати, а се налага активно лечение на язвата, за да не се стигне до усложнения като кръвоизливи и перфорации.

Третият вид язви е при комбинация от двата фактора - инфекция с хеликобактер в съчетание с употреба на нестероидни препарати. Имаме и язви при болни, макар и рядко, които не са заразени с въпросната бактерия, нито употребяват нестероидни лекарства - т.нар. идиопатични язви. Те могат да се появят при болни с гастрином, мастоцитоза, лимфом, болест на Крон, хиперкалциемия, карционоид, лейомиом, хронична бъбречна недостатъчност, инфекция с цитомегаловирус, полицитемия и др.

Как става заразяването с хеликобактер пилори?

Основно по контактно-битов и фекално-орален път. Затова трябва да се спазва сериозна комунална и лична хигиена. Понякога майки могат да предадат бактерията, ако са нейни носители, а хранят със своята лъжица и децата си. Целувките в устата също са начин за предаване. Затова при партньорски двойки лекуваме и двамата.

Наблюдават ли се повторни инфекции?

Да, при децата по-често, а при възрастни по-рядко - годишно около 5%.

Има ли неизлекувани инфекции с хеликобактер пилори от първия курс лечение?

Да, но в малък дял, ако е проведено правилно лечението - около 10%. Причините са първична или вторична резистентност към антибиотиците, а също и неточно и непълно изпълнение на лекарските препоръки.

Доста хора имат болки и дискомфорт в горната част на корема, но някои се страхуват да си направят гастроскопия, за да се установи има или няма язва или гастрит.

Преди всичко при т.нар. горнодиспептичен синдром човек трябва да отиде на лекар, защото зад близки по рода си оплаквания могат да се крият доста различни заболявания - остър или хроничен гастрит или дуоденит, стомашна или дуоденална язва, гастроезофагеален рефлукс, някои видове хернии, панкреатит, стенокардия, дори злокачествен процес. При самия преглед лекарят ще прецени какви образни и лабораторни изследвания са необходими. Но действително гастроскопията си остава най-безвредният и най-информативен метод.

Страхът на хората от това изследване е неоправдан, защото тръбата, която поглъщат, е много тънка - 7-8 милиметра, а процедурата може да се направи и под кратка упойка. Освен това при установяване на променена тъкан бързо може да се вземе материал за хистологична диагностика или да се проведе лечебна манипулация.

Вече казахме, че язвите и гастритите могат да се лекуват успешно. След това може ли човек да прекрати диетите и да се храни според вкуса си?

По принцип, дори и при здравите хора, не се препоръчват крайности. Излекуваните могат да се върнат към нормален хранителен режим, но това означава рационално хранене. На всички хора с язви и гастрити категорично препоръчвам да спрат пушенето и алкохола. Те са сериозни фактори за увреда не само на храносмилателната система, но и на целия организъм.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17979 seconds