Новини и статии

Не лекувайте болките в стомаха със сода!

Публикувано в: Превенция и хигиена 20 October 2010

Д-р Асен Петров, гастроентеролог, ръководител на Клиниката по вътрешни болести в болница „Токуда" - София

bolkavkorema1

Д-р Петров, има ли някакъв обобщен профил на хората, които най-често заболяват от язва?

Би могло да се обобщи, че това са активни, динамични хора с по-напрегната работа, често перфекционисти в личния и служебния си живот. За съжаление тези хора често се хранят некачествено - набързо, нередовно и с полуфабрикати. Но съвсем не са изключени пациенти и от други психологически и социални групи. При всички случаи стресът има съществено значение за възникването на стомашните и дуоденалните язви.

В класическата медицина се говореше за пролетно-есенно обостряне на язвите. Това актуално ли е и днес?

През последните 10-15 години тази тенденция се заличи. Обострянето е през всички сезони. Преди сезонността се обясняваше с промените в начина на хранене, а сега всички храни са налични целогодишно.

Има ли значение наследствеността?

Определено! Но сега я свързваме не толкова с генетичното предразположение, а с предаването на инфекцията от хеликобактер пилори от родителите на децата още в ранна възраст.

Кога трябва да си правим тест за този специфичен бактерий?

Когато има дори и по-леки, но продължителни оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт. Тестът, заедно с прегледа при гастроентеролог, изяснява причината за страданието. Тестовете са различни - кръвен, дихателен, фекален. Но у нас не се прави дихателният, защото е доста скъп.

Понякога се налага и гастроскопия, но хората масово се страхуват от нея...

Този страх е неоправдан, защото техниката вече много напредна, гастроскопите са тънки и не причиняват кой знае какви неприятни усещания. По-чувствителните хора можем да ги изследваме под упойка.

Как си обяснявате, че все още има хора, които си облекчават болките в стомаха със сода?

Това се дължи най-често на неосведоменост. Содата има бърз неутрализиращ ефект върху повишената киселинност, но малко след това се получават три вредни последици. Възбужда се нова реакция на повишена киселинност, при неутрализацията на солната киселина с натриев бикарбонат се отделят газове, които подуват стомаха и дразнят хранопровода, а дълговременното приемане води до атрофия на стомашната лигавица.

След съвременното лечение с комбинация от лекарства колко трае ефектът?

С това лечение унищожаваме доказания причинител на язвите, а именно хеликобактер пилори. Веднъж ерадикиран (изкоренен), този бактерий рядко инфектира повторно лигавиците. Това се случва едва при 5 на сто от пациентите. Освен това ние потискаме киселинността с нови мощни препарати и с този комплексен подход успеваемостта на лечението е много висока. Не случайно има трима нобелови лауреати, които са получили наградата именно за откритията си, довели до успешно лечение на язвите.

Може ли да се твърди, че навременното и качествено лечение на язвите е профилактика срещу рака на стомаха?

Точно така е. Язвата на стомаха е доказан рисков фактор за развитие с течение на времето на стомашен карцином.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

За каква сода говорите? Газираната вода е вредна наистина, но Сода бикарбонат лекува.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.00653 seconds