Новини и статии

Мозъкът има естествен "термостат"

Публикувано в: Любопитно 15 January 2010

brain_glow

Американски учени от университета „Йейл" твърдят, че са открили неврологичния „термостат", който помага на мозъка да функционира ефективно. „Термостатът" регулира активността в зрителния кортекс, докато се обработва потока от сензорна информация. Действията на инхибиторните неврони (термостатът) позволяват на мозъка да спестява енергия, като потиска незначителните визуални стимуланти и обработва само важна информация.

Мозъкът използва най-голям процент от телесната енергия и досега учените са търсили отговор на въпроса как може да оперира едновременно ефективно и надеждно при обработката на огромно количество сетивна информация.

Изследването, публикувано в Neuron, е проведено с животни  - докато те гледали филми със сюжети от природата, учените измервали взаимодействието между отделните клетки в мозъка.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

"...животни - докато те гледали филми..."

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22062 seconds