Новини и статии

С възрастта мозъкът по-трудно разпознава човешкото лице

Публикувано в: Любопитно 17 September 2009

Възрастна двойка

Колкото по-стари ставаме, толкова по-бавно нашият мозък обработва визуалната информация и по този начин по-бавно разпознава лицата на познати и непознати хора. До този извод стигнаха британски изследователи от Университета на Глазгоу, проучвайки електрическата активност на мозъка при младите и възрастни хора, когато те са наблюдавали размити и не много ясни фотографии с изображения на лица.

Разпознаването на човешките лица - това е трудна задача за мозъка, тъй като подобна визуална информация притежава сложно стимулиращо въздействие върху неговата работа, обясняват невролозите. Оказва се, че колкото по-възрастни са били участниците в експеримента, толкова по-бавно техният мозък е реагирал на лицата. Младите участници са могли да разпознаят лицата за частица от секундата, но на възрастните им е било трудно да открият лицевите черти, ако фотографията е била мътна. Учените потвърждават теорията, че с възрастта мозъкът работи по-бавно, особено при изпълняване на задачите свързани с визуалното възприемане на лицата, но не на предметите. Причините за подобна закономерност специалистите виждат не в общите процеси на стареене и занапред възнамеряват да уточнят конкретните особености на мозъчната функция при различните възрастови етапи.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08994 seconds