Новини и статии

Настинка или грип?

Публикувано в: Превенция и хигиена Автор: Medicine.BG 25 September 2009

Можем ли да различим настинката от грипа?

Зимният сезон е сезонът на настинките и грипа. Въпреки че вирусите, които ги причиняват, са активни целогодишно, през есента и зимата ние сме най-уязвими към тях. Тази уязвимост се дължи до голяма степен на това, че хората прекарват повече време в затворени помещения заради студеното време. Въпреки че в повечето случаи настинките и грипа отминават в рамките на няколко дни, без трайни последици, те са водеща причина за посещения при лекар и пропуснати дни от училище и работа. Симптомите на настинката и грипа са сходни, но това са две различни заболявания.

Настинката е вирусна инфекция, засягаща горните дихателни пътища - носа и гърлото. Симптомите се появяват постепено, 2-3 дни след инфектирането, обикновено протича леко и отминава за 1-2 седмици.

Грипът, от друга страна, идва внезапно, протичането му е по-сериозно и продължава по-дълго от настинките. Добрата новина е, че сезонната ваксинация може да предотврати заболяването от грип.


Симптоми Настинка Грип
Температура Рядко Обикновено висока (37.8-39°C, понякога над 39°C, особено при малки деца), с продължителност 3-4 дни
Главоболие Рядко Често
Неспецифични болки по тялото Леки Характерни, често
много силни
Умора, Слабост Понякога Обикновено; могат да продължат до 2-3 седмици
Обща отпадналост до пълно изтощение Никога Обикновено; още в началото на заболяването
Хрема Често Понякога
Кихане Обикновено Понякога
Болки в гърлото Често Понякога
Кашлица лека до умерена; раздираща кашлица
Често; в някой от случаите силно изразена
Source: U.S. Department of Health and Human Services. National Institutes of Health. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. www.niaid.nih.gov

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

5 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

sina mi nastiva mnogo 4esto,kak da predotvratq tova da ne se slu4va-molq pomognete!

Ние хората винаги сме искали да има някакво мощно средство за предпазване от настинки и грип. Стопроцентова защита от тях се приписва само на Супермен. Но след време, дано да е по-скоро, всеки на планететата ще се чувства Супермен. Ще разберете защо. Има начин за усилване на имунната система до нейния възможен максимум. Независимо как и с какво се храните, приемате или не витамини и други фактори, насочени към усилване на имунитета. Аз съм казал довиждане завинаги на разни настинки, хреми, вируси, грипове и всичко от този род. Имам начин за предпазване от всичко това. Наричам го ИМУНИЗАТОР. Той държи настинките и гриповете далеч от мен. Аз съм човекът който не може да настине. Правя сутрин и вечер преди хранене едно много лесно упражнение. Аз съм недосегаем за настинки, а от там и за грипове. Имунизаторът ми може да спаси света от грипните епидемии и пандемии, които всяка година вземат много жертви. Умират стотици хиляди хора, независимо от възрастта. Ще опиша моя уникален имунизатор само ако ми се плати за него. Той е най-великото откритие в човешката история, защото ще осигури непоклатимо здраве на всички хора и ще зачеркне завинаги тази чума - грипът от живота им. Затова той струва много пари. Все пак в него е спасението на света, на всички. Само си помислете. Никога да не се разболяваш от грип. Даже от настинка. Свободно да живееш живота си без притеснения от неизбежността на поредния грип. Завинаги. Човешкото тяло ще бъде една съвършена машина, осигурена с желязно здраве от вашата непробиваема за настинки и вируси имунна система. Хората ще бъдат абсолютно здрави през целия си живот, а грипът ще е някакво остаряло понятие за болест от миналото.

Благодаря, много ми беше полезно!

много е полезно МЕрси :)

Лошото е, че доста от лекарите предписват директно антибиотици, за да се подсигурят. А много от случаите става въпрос единствено за настинка.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13422 seconds