Новини и статии

Не разчитайте само на слънцето за витамин D

Публикувано в: Здравни новини 13 August 2010

vitamind
Повечето хора са запознати с ролята на слънчевата светлина за образуването на витамин D в организма. Но учените отдавна установиха, че при малките деца и възрастните хора излагането на слънце съвсем не е достатъчно, за да се гарантират нормалните нива на този много важен витамин.

Големи проучвания в САЩ доказаха, че дори хора в активна възраст нямат изискваните равнища от витамин D в кръвта. Причините са комплексни. Но при децата и хората от третата възраст влияе и един допълнителен факт. Те не трябва да се излагат продължително на слънце поради опасност от прегряване и изгаряния. Затова при децата витамин D се осигурява чрез прием на капки. А при възрастните хора се дава специален препарат - алфакалцидол, чието действие не зависи от естествено намалената с годините бъбречна функция.

Освен укрепване на костите при редовен прием алфакалцидолът предпазва от падания, защото подобрява мускулния тонус и рефлексите. А допълнителните положителни ефекти са свързани с предпазването от някои често срещани заболявания - рак на гърдата и дебелото черво, диабет, атеросклероза.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02574 seconds