Новини и статии

Недостигът на сън е по-опасен за жените

Публикувано в: Психично здраве, Здравни новини 5 July 2009

Жена се прозява

Недостигът на сън е по-опасен за жените, отколкото за мъжете. Ако представителките на прекрасната половина на човечеството спят по-малко от 8 часа денонощно могат да развият сърдечни заболявания, алармират британски учени от Университета Уорик и Юнивърсити Колидж в Лондон.

Така науката реши и датиращия отдавна семеен спор: кой трябва да стане по-рано и да направи закуската - мъжа или жената, отбелязва ИТАР-ТАСС. Учените са категорични първи трябва са стане мъжът. Краткият сън не е полезен нито за мъжете, нито за жените, но за женският организъм той може да има разрушителни последици. Учените са установили, че недоспиването води до увеличаването в кръвта на жената на силно активния протеин HS-CRP, който в повечето случаи води до развитието на сърдечносъдови заболявания. За мъжете недоспиването не е чак толкова опасно, макар лекарите да съветват не по-малко от 7-8 часа сън дневно.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17162 seconds