Новини и статии

Събужданията за кратко през нощта са част от здравия сън

Публикувано в: Любопитно 30 August 2010

sleeping_woman
Сънят е изключително важен за възстановяването на организма, но за мнозина спокойните нощи са рядкост, а умората на следващия ден - обичайно явление. „Дойче веле" запознава с основните правила за постигането на здрав сън.

Основно изискване е вслушването в потребностите на тялото, тъй като съществуват няколко различни типове „спящи". На някои са им достатъчни и четири часа сън, други имат нужда от между 8 и 10 часа в леглото. При това не става дума за часа, в който се ляга, а за сменящите се фази на съня - дълбокия сън и така наречената РЕМ-фаза, известна с бързите очни движения.

Бързаци и поспаланковци

Дълбокият сън е предназначен за физическото възстановяване, а другият - за духовното, тъй като именно в тази фаза се сънува и се преработват събитията от деня. Важна разлика между спящите кратко и по-сънливите е, че хората от първия тип изпадат по-бързо в дълбок сън и така се възстановяват по-бързо.

Събужданията за кратко през нощта са част от здравия сън. Тези паузи често са толкова кратки, че сутрин изобщо не ги помним. Този, който се буди два до три пъти, не страда от смущения в съня. Според експертите те са факт едва тогава, когато качеството на съня спада заради честите събуждания. Което може да е временно и да се дължи на възпаления или болки, или да е дългосрочно и причината за него да са дихателни или двигателни проблеми. Още една от важните причини за влошения сън може да бъде стресът. Правилото в този случай е следното - този, който в продължение на месец има по четири пъти седмично смущения в съня, трябва да се прегледа.

Мислите пречат на съня

Стресът или други психосоматични заболявания влияят особено силно на качеството на съня.

„Стресът е една от най-честите причини за проблемите със съня. Засегнатите не могат да изключат и остават напрегнати и психически, и физически", обяснява д-р Том Бшор от берлинската клиника „Шарите", като допълва, че неспокойствието им ги преследва и в съня.

Страдащите от депресии обичайно се чувстват апатични през деня, но пък през нощта ги преследват толкова много мисли, че не могат да заспят.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22338 seconds