Новини и статии

Ленено семе срещу остеопороза

Публикувано в: Хранене и диети, Превенция и хигиена 25 November 2009

Ленено семе срещу остеопорозата

Лененото семе, употребявано от столетия като превантивно средство срещу рак, инсулт и диабет, може да помогне за предотвратяването и на остеопороза.

Остеопорозата е намаляване на масата на костното вещество, което създава опасност за фрактури. Дължи се на повишена остеокластна костна резорбция или на понижен синтез на костно вещество.

Египетски учени изследвали влиянието на маслото от ленено семе върху плътността на костите на животни след менопауза и болни от диабет. Установено е, че то влияе благоприятно върху костната плътност, тъй като повишава нивата на изграждащия ги протеин остеокалцин и на инсулиноподобния фактор на растежа. Предполага се, че захарният диабет след климактериума е рисков фактор за развитието на остеопороза. Маслото от ленено семе е богато на омега-3 киселини, които според специалистите се отразяват положително на минерализацията на костите - процес, нарушаван при менопауза и диабет.

Проучването е публикувано в International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16557 seconds