Новини и статии

Орехите помагат на пациентите с диабет

Публикувано в: Хранене и диети 12 February 2010

walnuts

Изследователи от университета Йейл в САЩ открили, че диета, богата на орехи, помага на пациентите с диабет тип 2 и спомага за борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Резултатите, публикувани в списание "Diabetes Care", доказват ползите от яденето на ядки върху сърдечната дейност. По този повод учените анализирали 24 пациенти, които консумирали средно по 56 грама орехи дневно в продължение на осем седмици, след което продължили обичайния си хранителен режим. Изследването установило значително подобрение през периода с продължителната употреба на ядки в сравнение с времето, когато участниците се хранели нормално. Орехите подобрили ендотелната функция, която е първата отправна точка, когато се говори за сърдечни проблеми. Тази функция показва способността на кръвоносните съдове да се разширяват и да увеличават притока на кръв. Освен това орехите са с ниско калорийно съдържание, поради което са подходящи за хора, страдащи от диабет.

"Ние всички знаем колко е здравословно да се яде по една ябълка на ден, но всъщност има и други храни, които трябва да включим в нашата ежедневна храна, за да постигнем конкретни ползи за здравето ни. Орехите са най-отгоре в списъка със здравословни храни", твърдят специалисти.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.25360 seconds