Новини и статии

Още научни данни в полза на прополиса

Публикувано в: Хранене и диети 6 November 2009

pcheli_propolis

Силното антимикробно и антиоксидантно действие на прополиса получи още едно научно потвърждение.

Испански специалисти от Баския институт за селскостопански изследвания Neiker-Tecnalia активирали бактериални щамове в оптимална за развитието им среда - Streptococcus mutans /предизвиква кариес /, Candida albicans /вагинални инфекции/, Helicobacter pylori /стомашна язва/ и др. Експериментирано било действието на различни концентрации на прополиса - от 0,1 да 50%.

Доказано е, че  прополисът неутрализира свободните радикали  - молекули, предизвикващи увреждания на клетъчно ниво, а оттам пречиняващи и много заболявания. Прополисът съдържа значително количество биологично активни компоненти, сред които на първо място са флавоноидите.

Изследването доказва, че именно антиоксидантните флавоноиди от прополиса възпрепятствали размножаването на микроби, токсини и вируси и проявили значителни цитостатични, противоалергични, имуногенетични и противопаразитни свойства. Експериментите потвърждават лечебния потенциал на прополиса за имунната и противовъзпалителната защита, както  и болкоуспокояващото му действие дори в малки концентрации. Точният състав на смолистото вещество зависи от климата и растителността на мястото, където живеят пчелите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11841 seconds