
Открити са причинителите на непоносимостта към глутен

Британски и австралийски учени твърдят, че са разгадали мистерията около цьолиакията. Това е автоимунно заболяване, което се характеризира с непоносимост към глутен (протеин в житото, ръжта, ечемика и др.) и води до различни здравословни проблеми в следствие от увреждането на чревния тракт. Новите изследвания показват защо този протеин може да бъде токсичен за хората с цьолиакия.
Проведените тестове с 200 души, които консумирали различни вариации на продукти с глутен, установили, че 90 от 2700-те протеинови фрагменти се третират като опасно токсични от организма. Учените са открили три от тях, които са особено вредни и са отговорни за агресивната реакция на имунната система към глутена. Специалистите се надяват, че откритието ще доведе до разработването на ефективни методи за лечение на заболяването.
Австралийска биотехнологична компания вече е създала инжекция, която прави алергичните хора по-малко чувствителни към глутен.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Пълнозърнести храни и трици срещу хипертония
- Нужна е промяна в хранителния модел при децата
- При обменни заболявания да се избягват тестени храни
- Пълнее ли се от тестените храни?
- Хранете се по три пъти на ден, за да сте слаби
- Мигрена, запек, висок холестерол? Хапнете грозде.
- Три хранения на ден подобряват паметта
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.