Новини и статии

Открити са причинителите на непоносимостта към глутен

Публикувано в: Хранене и диети 23 July 2010

hlebniizdeliya

Британски и австралийски учени твърдят, че са разгадали мистерията около цьолиакията. Това е автоимунно заболяване, което се характеризира с непоносимост към глутен (протеин в житото, ръжта, ечемика и др.) и води до различни здравословни проблеми в следствие от увреждането на чревния тракт. Новите изследвания показват защо този протеин може да бъде токсичен за хората с цьолиакия.

Проведените тестове с 200 души, които консумирали различни вариации на продукти с глутен, установили, че 90 от 2700-те протеинови фрагменти се третират като опасно токсични от организма. Учените са открили три от тях, които са особено вредни и са отговорни за агресивната реакция на имунната система към глутена. Специалистите се надяват, че откритието ще доведе до разработването на ефективни методи за лечение на заболяването.

Австралийска биотехнологична компания вече е създала инжекция, която прави алергичните хора по-малко чувствителни към глутен. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15293 seconds