Новини и статии

Полезен за сърцето списък за пазаруване

Публикувано в: Любопитно 26 November 2010

eatforyourhealthinaisletwoaf

Преди да хукнете към някой новооткрит хипермаркет, в който ще отделите малко повее пари от семейния бюджет и ще отрупате пазарската количка с вкусотии, не забравяйте да вземете този списък с вас. Ако искате да имате здраво сърце и по-тънка талия,  включвате тези храни сред  покупките си.

Пълнозърнестите хлябове и зърнени култури осигуряват значителни количества неразтворими фибри, които помагат да се контролира теглото като засищат за по-дълго време, и някои разтворими фибри, които намаляват холестерола.

Плодовете (ябълки, круши, цитруси) са пълни с фибри и фитохимикали, които имат потенциал в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания. Ликопенът в доматите (както и в динята и червения грейпфрут) спомага за намаляване риска от сърдечно-съдови болести.

Тъмните листни зеленчуци (спанак, рукола и др.) съдържат фолиева киселина, която помага за разграждането на хомоцистеина (аминокиселина в кръвта), който увеличава риска от заболяване на сърцето.

Ядките съдържат полезни мазнини. Орехите изобилстват от омега-3 мастни киселини, които намаляват нивата на триглицеридите. Бадемите, кашуто и макадамията са богати на мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия.

Сьомгата и другите студеноводни мазни риби като сардини, скумрия и херинга са богати на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14485 seconds