Новини и статии

8 антистрес храни

Публикувано в: Релакс и антистрес, Хранене и диети 8 February 2011

citrusfruits

Стресът ни дебне от всякъде и по всяко време - докато се движим, шофираме по разбитите пътища, докато се справяме с напрегнатата работа и общуваме с близките си. Но кой днес не е стресиран? Специалистите смятат, че безразборното хранене е една от главните причини за стреса и че той може да се намали с включването на следващите 8 храни в диетата ни.

Кисело мляко

Киселото мляко действа много добре особено през лятото, защото е лека храна, която се смила лесно, посочват диетолозите. Киселото мляко, както и всички млечни продукти са богати на тиросин, който повишава нивото на серотонин в мозъка. Протеините увеличават неврохормона в мозъка, който успокоява стресираните нерви. Ако не обичате натурално кисело мляко, опитайте с плодово – с ягоди, боровинки или манго.

Натурален шоколад

Освен че е вкусен, натуралният шоколад  понижава нивото на стресовите хормони и възстановява нарушения от стреса биохимичен баланс на организма. Според диетолозите организмът се нуждае от много антиоксиданти, а те се съдържат в шоколада във вид на флавоноиди. Най-много флавоноиди има в натуралния шоколад. Освен че повишава настроението, шоколадът е и афродизиак и затова някои го наричат „любовен химикал”. Той съдържа фенетиламин – вещество, което се отделя в мозъка при преживяване на положителни емоции като влюбването.

Цитрусови плодове

Всички плодове са полезни за намаляване на нервното напрежение, защото съдържат натурална захар, която облекчава стреса. Най-добре действат цитрусовите плодове. Плодовата захар действа благотворно на целия организъм. Един път дневно изяждайте по 1 обилна порция плодове и  ще усетите прилив на енергия.

Бадеми

Бадемите са полезни не само за поддържане на лъскава коса. Те действат и като лекарство срещу стрес. Тези ядки са богати на витамин B2, витамин E, магнезий и цинк. B-витамините и магнезият участват в производството на серотонин, който поддържа настроението и облекчава стреса. Цинкът противодейства на някои негативни последствия от стреса, а витамин Е е антиоксидант, който унищожава свободните радикали, допринасящи за стреса и сърдечните болести.

Билков чай

Както черният, така и билковият чай пречат на трупането на килограми, но същевременно повишават и настроението. Чай от лайка, жасмин и от други билки вършат чудеса за организма. Билките са лекарство за успокояване на мозъка и нервната система.

Риба

Освен че е богат източник на омега 3 мастни киселини, рибата съдържа важни В витамини, особено борещите стреса B6 и B12. Всъщност, B12 е един от най-важните витамини, които участват в синтеза на химикала на щастието в мозъка. Недостигът на този витамин може да предизвика дори депресия. Морските дарове съдържат голямо количество цинк, който също намалява стреса.

Броколи

Известно е, че този зеленчук върши чудеса, но малко хора знаят, че той има и свойството да бори стреса. Броколито е пълно с намаляващите стреса В-витамини, включително фолиева киселина, която помага за намаляване на симптомите на стреса, тревожността и дори депресията. Освен това този зеленчук е богат на фибри и регулира чревната дейност при запечен или разхлабен стомах, които понякога са последствие от стреса.

Чесън

Освен че „пази от магии”, чесънът намалява напрежението, стреса и нивото на кръвната захар. Ако се чудите как да го включите в диетата си, яжте туршия от чесън. Развитието на хипертония се провокира от т.н. оксидативен стрес – когато организмът произвежда реактивни кислородни видове в по-голямо количество от съдържащите се в него антиоксиданти. Чесънът е богат на антиоксиданти и помага за презареждането на организма с тях, от което се намалява стресът.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Понякога напрежението и стремежа да успеем в кариерата, в живота са толкова големи, че това неминуемо води до депресивни състояния.
Сменете си кафето - аз пия кафе с ганодерма от 6 месеца и ми действа много добре на депресията. Няма странични ефекти, а напротив - дори действа разхлабващо за тези, които имат проблеми със запека.
Моят мъж е доста нервен и за него му намерих решение - след като изпием по 1 кафе 3 в 1 с екстракт от рейши (ганодерма) и всичко е мир и любов.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.27449 seconds