Новини и статии

Погрижете се за краката си и през есента

Публикувано в: Красота и естетика 13 October 2009

Грижа за краката

Учените са изчислили, че човек прави около 3,5 хиляди крачки на ден. Това предизвиква огромно натоварване върху краката, затова при недостатъчни грижи за тях може да се стигне до дискомфорт, а често и до заболявания. През лятото ситуацията е по-сложна, тъй като се носят отворени обувки и сандали, от което кожата на стъпалата започва да губи влагата си и да загрубява. Ако искате да възвърнете предишния им добър вид, сега е моментът да им обърнете по-сериозно внимание.

Почистване

Кожата на краката, както и на лицето, трябва да се мие поне веднъж на ден с топла вода, която разширява кръвоносните съдове. През есента и зимата в обувките се съхранява влага, затова е достатъчно веднъж седмично да използвате пемза или пила за пети. Добре действа и ексфолиращ гел. Това ще направи стъпалата ви меки и гладки.

Масаж

Тази приятна процедура задължително трябва да се прави всеки ден. Масажът не само ще ви помогне да премахнете чувството за тежест в краката и ще отнеме умората в края на деня, а и има оздравителен ефект, защото, както е известно, на стъпалата са разположени множество биологично активни точки, свързани с всички органи и системи в човека.

Вани

Това също е една немаловажна част от грижата за краката. В зависимост от компонентите, които ще сложите във водата, вие ще можете да решите различни проблеми. За отнемане на умората се препоръчва вана с коприва и мента. Ако искате да подобрите кръвообращението, опитайте контрастните вани - дръжте краката си по 1 минута в гореща вода (40 градуса) и след това в хладна (15 градуса). Правете процедурата в продължение на 5 минути. За тонизиране използвайте вани с градински чай, невен, масло от лавандула или чаено дърво.

Маски

Ако кожата на краката ви е суха, сварете ябълка в неголямо количество мляко, охладете сместа и я смачкайте на пюре. Нанесете на стъпалата и я измийте след половин час. Намажете с подхранващ крем. Ако кожата на коленете ви е груба, смесете растително масло и сок от портокал в съотношение 10:1. Нанесете сместа върху коленете и леко масажирайте. Измийте след половин час и намажете с овлажняващ крем.

При мазоли

Най-честите причини за мазолите са тесни обувки, прекалено голямото натоварване на стъпалата (дълго стоене прави) и недостатъчна грижа за стъпалата.
Можете да се избавите от мазолите с компрес от алое (оставете го да действа цяла нощ). Много добре влияят и солените вани - 1 супена лъжица морска сол на 1 литър топла вода, продължителността на ваната е 20-30 минути. Срещу мазолите и изборът на препарати в аптеките е вече доста богат.

При напукани пети

Причина са недостигът на витамините А и Е, недостатъчната грижа за краката, изсушаването на кожата, неудобните обувки. Напуканите пети могат лесно да се инфектират, особено при затруднено кръвообращение. Избавянето от това неудобство е доста сложно, затова се изисква търпение и непрекъснати грижи.

Добре действа следната маска: настържете една ябълка и я сложете върху памучна тъкан. Направете компрес на стъпалата, измийте след половин час. При дълбоки пукнатини вземете две супени лъжици свежи листа от подбел и ги нарежете. Кипнете 1 чаша прясно мляко, добавете нарязания подбел и оставете сместа един час на водна баня. Охладете и нанесете сместа върху тънка марля. Направете компрес и го дръжте половин час.

Епилация и депилация

Първият епилатор се е появил в края на ХІХ век. С помощта на електрически ток се е унищожавал коренът на косъма, но процедурата била много болезнена, а и след нея оставали белези от изгаряне. Днес съвременните производители предлагат все по-прости, комфортни и достъпни средства за обезкосмяване. Така че всеки вкус и предпочитания могат да бъдат задоволени. Наскоро специалисти препоръчаха епилаторите да се използват в топла вода. Това оказва благотворно влияние върху кожата, помага да се избегне раздразването и свежда до минимум болката.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07143 seconds