Новини и статии

Полезни ли са изкуствените подсладители?

Публикувано в: Хранене и диети 2 October 2009

Пчелен мед

Учени от университета в Ливърпул разглеждат ползите и вредите от изкуствените подсладители. В проучването се твърди, че заместителите на захарта могат да доведат до напълняване.

Макар да се счита, че замяната на бутилка стандартна кола с нейната диетична версия спестява около 140 калории, фактите говорят друго.  Всъщност някои изкуствени подсладители са толкова силни, че възбуждат „сладките рецептори" в човешките черва, а това увеличава капацитета на организма да поглъща повече захар.

Макар засега да няма абсолютно категорични доказателства за опасни вреди от подсладителите, много хора предпочитат да не рискуват. Още повече, че изкуствените алтернативи на захарта често са сочени като причина за различни заболявания - от безобидно главоболие до рак.

От гледна точка на здравословните ползи медът безспорно е най-добрият заместител на бялата захар. В продължение на векове той е бил използван при лечението на стомашни болки и колит.

Не са били рядкост и случаите, когато се е прилагал и външно - директно върху открити рани. Тайната на меда се крие в неговите специални антимикробни съставки, които унищожават много от бактериите, атакуващи стомаха.   От гледна точка на калориите има лека уловка, която често подвежда решилите да отслабват.  В 100 грама мед се съдържат 288 калории, докато в същото количество захар - 394. Натуралният мед обаче е доста гъст и затова една чаена лъжичка обикновено побира около 17 грама и осигурява 49 калории. За сравнение: чаена лъжичка захар е само 6 грама и съответно - 24 калории.

Един от малкото доказани полезни заместители на захарта, особено за зъбите, е ксилитолът. Това вещество се извлича от естествени източници като бреза и други видове твърда дървесина. Използването на ксилитолови дъвки силно се препоръчва от стоматолозите, тъй като те намаляват риска от проблеми със зъбите при хора, предразположени към кариес, и  стимулират отделянето на слюнка.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19547 seconds