Новини и статии

Какви рискове крие среднощната инвазия на хладилника?

Публикувано в: Хранене и диети, Превенция и хигиена 5 April 2011

srednoshtnazakuska2

Минава полунощ, гледате телевизия или имате работа за довършване... Изведнъж усещате, че стомахът ви ръмжи от глад и изпитвате силно желание да хапнете нещо (въпреки че сте вечеряли само преди няколко часа!). Веднага скачате от стола и атакувате фронтално запасите в хладилника – парче останала пица, недоядена паста или тортичка с шоколадова глазура. С други думи, имате намерение да излапате всичко, което се изпречи пред очите ви! Занасяте „плячката” си обратно при дивана или леглото и започвате победоносно да си хапвате.

Тази уж инцидентна случка обаче може да се превърне в навик, дори нещо като среднощен ритуал, по време на който принасяте в жертва хранителните остатъци от вечерята. Следващото нещо, което ви спохожда, е лошата новина, че сте наддали на тегло, без да има видима причина, защото през деня не се тъпчете с какво ли не, дори спазвате лека диета.

Отговорът е пред очите ви, но не можете да го видите и разберете. Прочетете следващите редове, за да откриете защо...

Ще напълнеете

Безразборното ядене по време на среднощните закуски не е нездравословно. Причината е, че поетите калории не се изгарят, защото след това лягате да спите, а не започвате да се движите активно. Това определено ще натовари кантара с още няколко нежелани килца, още преди да го осъзнаете.

Ще си развалите зъбите

Да, вярно е! Среднощното похапване е вредно за здравето и на зъбите. И това не би трябвало да е изненада за вас, просто защото никога не сте склонни да си миете зъбите след среднощната фиеста, особено ако ядете сладкиши и десерти.

Ще си нарушите храносмилането

Консумацията на по-хранителни и мазни храни след полунощ може да окаже негативно влияние и върху храносмилателната система. Знаете ли, че стомахът се нуждае от около час и половина, за да смели една ябълка? Помислете сега за сандвичите, бисквитите, чипса... Въпреки че, леката закуска след полунощ изглежда вкусна за небцето, то тя обаче се отразява зле върху храносмилателната система.

Все пак, ако сте убедени, че трябва да си похапвате нощем, то не забравяйте тези неща:

  • Вместо да се тъпчете с нездравословни и тежки храни, яжте пресни плодове. Те са най-добрият вариант за среднощни закуски. Те ще утолят жаждата ви за нещо сладко, а и са пълни с витамини и минерали.
  • Яжте по пет малки порции храна през деня на равни интервали от време, вместо обичайните три големи, за да предотвратите острите пристъпи на глад по среднощ.
  • Не превръщайте в навик късното лягане. Когато сте будни през нощта, има по-голям риск да почувствате нужда да хапнете нещо, ако ви е скучно или почувствате глад.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15927 seconds