Новини и статии

Фруктозата повишава риска от диабет при децата

Публикувано в: Хранене и диети 14 December 2009

1233908570

Учени от Калифорнийския университет откриха, че високите нива на фруктоза могат да повлияят негативно върху детския организъм. Изследването е проведено с 16 доброволци, които в продължение на 10 седмици са подложени на контролиран хранителен режим, богат на фруктоза.

В резултат участниците имали повече мастни клетки около сърцето, черния дроб и някои други важни органи, наблюдавани са и признаци на метаболитни аномалии, свързани с диабета и сърдечните болести. Контролната група, която се хранила по подобен начин, но без фруктоза, не е получила промяна в мастните натрупвания и храносмилателните процеси.

Специалистите, цитирани от в. "Дейли телеграф", смятат, че най-застрашени са децата, защото те се хранят с повече обработени храни (газирани напитки, сладкиши и др.). Това е първото изследване, което доказва, че фруктозата повишава риска от диабет и сърдечни заболявания, отделно от приноса й за натрупването на килограми. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15388 seconds