Новини и статии

Положителното мислене поражда печал у някои

Публикувано в: Психично здраве 3 July 2009

202702170

Повтарянето на положителни изявления от рода на "Аз съм привлекателен човек" или "Ще успея" кара някои хора да се чувстват по-зле вместо да повиши самочувствието им, според публикувано изследване, предаде АФП.

"Поне от времето на "Силата на позитивното мислене" на Норман Винсънт Пийл, медиите пропагандират да си казваме хубави неща", посочва изследването на канадски психолози, публикувано в списание "Психологическа наука". То цитира популярно списание за самопомощ, което съветва читателите си "Опитвайте се да си повтаряте: Аз съм могъщ, аз съм силен и нищо в този свят не може да ме спре", но изтъква, че подобна практика не работи при всеки с очакваните резултати. Положителните изявления по свой адрес карат хората, които имат ниско самочувствие, по-скоро да се почувстват по-зле, отколкото по-добре, разкрива изследването, ръководено от психолозите Джоан Ууд от Университета във Ватерло и Илейн Перунович от Университета в Ню Брунзуик. За изследването психолозите карали хора с ниска самооценка и хора с високо самочувствие да повтарят фразата: "Аз съм привлекателен човек" и след това оценявали настроенията на участниците и чувствата им по отношение на самите тях. Било установено, че хората, които са с ниско самочувствие се почувствали по-зле след повтарянето на положителното изявление по свой адрес. "Мисля че това, което се случва е, че когато човек с ниска самооценка си повтаря положителни мисли, по всяка вероятност те водят до противоречиви възприятия", посочва Ууд. Въпреки че позитивното мислене изглежда ефективно като част от по-широка програма за терапия, само по себе си то води до противоположния ефект на очаквания, изтъква изследователката, призовавайки книгите, списанията и ТВ предаванията за самопомощ да престанат да изпращат посланието, че само с повтаряне на позитивна мантра ще повишим самооценката си. "Объркващо е когато хората опитват това и то не оказва очаквания ефект върху тях", предупреждава Джоан Ууд.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08272 seconds