Новини и статии

Повишеният прием на витамин Д предпазва възрастните от счупвания

Публикувано в: Хранене и диети 6 October 2009

Витамин Д предпазва костите

Швейцарски учени са установили, че допълнителните дневни дози от витамин Д намаляват риска от фрактури с 19% при хората над 65-годишна възраст.

Проучването, публикувано в British Medical Journal, показва, че препоръчителното количество от витамина е между 17,5 и 25 микрограма (700-1000 IU - международни единици) на ден. По-малко от 17,5 мигрограма дневно нямат ефект. Няколко предишни изследвания са доказали, че витамин Д подобрява здравината на костите и равновесието сред възрастните хора.

Ефектът на веществото не зависи от възраст, местоживеене или допълнителен прием на калций. Резултатите са налице до 2-5 месеца след началото на терапията. Приемането на активни форми на витамин Д не са по-ефективни от стандартните, но повишават риска от хиперкалциемия (повишено ниво на калций в кръвта).

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14792 seconds