Новини и статии

Слънчогледовото семе сваля високото кръвно

Публикувано в: Хранене и диети 17 November 2009

Ядките, рибата и зърнените храни са №1 в диетите при хипертония

sunflower_seed85211223_large

Консумацията на слънчогледови семки намалява нивата на "лошия" холестерол и се препоръчва при хората с високо кръвно налягане. Ако хипертониците искат да понижат кръвното си налягане, да ядат по 30 грама ядки пет пъти в седмицата, съветват специалисти.

Множество са факторите, които повишават кръвното налягане (хипертония). Сред тях са наследствена обремененост, психично напрежение, преяждане, затлъстяване, застоял начин на живот, употреба на големи количества алкохол, пушене, прекалена консумация на кафе и чай, солени храни. Симптомите на високото кръвно налягане се изразяват в главоболие, локализирано в тила, нервност, избухливост, лесна умора, сърцебиене, "прескачане" на сърцето, задух, сърдечна астма. Възможни са и сърдечна недостатъчност с постоянен задух, както и инфаркт на сърцето. Хипертонията се отразява и на мозъка. Наблюдават се ранни атеросклеротични промени, които оказват влияние на паметта и на характера на личността. В някои случаи се стига и до мозъчен инсулт. Когато хипертонията не се лекува, тя може да доведе до инфаркт или мозъчен кръвоизлив. Лечението на високото кръвно налягане обикновено започва с промени в диетите.

Едно от възможните средства за борба с хипертонията е именно консумацията на слънчогледови ядки. В състава им влизат главно ненаситени мастни киселини - линолова (50-65%) и олеинова (25-40%), които водят до формиране на т. нар. добър холестерол. Това ги прави изключително полезни при сърдечносъдови заболявания и при повишено кръвно налягане. Освен това семената на слънчогледа са богати на магнезий. Той активира ензимите, които помагат на организма да използва енергията от храната. Подпомага контролирането на кръвното налягане, регулирането на телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Като източник на витамин D семената на слънчогледа са далеч по-ценни дори от някои рибни източници. Наличието на витамин F в тях ги прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително и рак.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16163 seconds