Новини и статии

Прехранването разболява децата

Публикувано в: Бременност и майчинство 29 January 2010

63_foodolderbabs_s

Доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и обмяна на веществата, началник на Клиниката по ендокринология и диабет в Университетската педиатрична болница.

Доц. Коприварова, кои фактори в детството оказват влияние върху риска от метаболитни нарушения?

На първо място наднорменото тегло, след това високото кръвно налягане и отклоненията в липидния статус. Тези рискови фактори са значими не само ако са налице при самото дете, но и по линия на фамилната обремененост, т.е. ако родителите са техни носители.

Но тези страдания сякаш сме свикнали да отнасяме към възрастните хора, а не към децата.

За съжаление децата все по-често страдат от заболявания, които традиционно обществото смята за присъщи на третата възраст. Основната причина е в нездравословния начин на живот и ранното затлъстяване.

Защо родителите допускат децата им да имат наднормено тегло? Това се случва дори и във високообразовани семейства.

Заради криворазбрано осигуряване на благоденствие. Често на децата се угажда с висококалорийни храни, водят ги във веригите за бързо хранене като награда и за забавление. Там децата свикват да поемат големи количества силно овкусени продукти. Стресът, на който са подложени много от малките, също е сериозна предпоставка за наднормено тегло, защото се променя хормоналният баланс в организма. Говоря за хормоните, които имат отношение към апетита. Когато човек е напрегнат, се храни, без да осъзнава този факт.

Повечето от родителите се опасяват да не би детето им да не се храни достатъчно, българската представа за здраво дете сякаш е свързана със закръглени бузи...

Напротив, най-често проблемът в днешно време не е недохранването, а прехранването. То започва още от приготвянето на адаптираните млека при кърмачетата, когато някои от майките препълват мерителните лъжички и така увеличават калорийния прием. А разбирането, че здраво е пълното дете, трябва да остане в историята. Здравословното хранене осигурява идеалното нормално тегло за съответната възраст и съответния ръст. Аксиомата „Яж, за да си здрав" важи дотолкова, доколкото трябва да се поддържа нормално, а не свръхтегло.

Много хора оправдават наднорменото си тегло с някакви метаболитни проблеми. Възможно ли е човек да пълнее дори и да спазва нормален хранителен и двигателен режим?

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до тези отклонения, но те като процент са много малко! Става въпрос за повишен кортизол или повишен инсулин. Но те могат да се установят по категоричен начин чрез съответни специализирани изследвания. Правим тези изследвания, когато наистина при балансирано хранене не се постига намаляване на теглото. Тогава подпомагаме отслабването с някои медикаменти.

Но нека да не отдаваме масовото наднормено тегло при децата и младежите на хормонални проблеми. В огромния процент от случаите става въпрос за т.нар. екзогенно напълняване, т.е. причинено от прехранване и обездвижване. Това е причината за сериозното увеличение на диабет тип 2 при децата, този диабет, който преди се наричаше старчески.

Кои са най-честите метаболитни проблеми, с които се срещате при децата?

Те са много разнообразни. Като се започне от вродените дефекти на метаболизма, които засягат различни ензими и различни процеси в обмяната на веществата, и се стигне до класическия метаболитен синдром, който е свързан с наднормено тегло, хипертония, липиден дисбаланс, диабет, повишена пикочна киселина, наследствена обремененост. Но трябва да е ясно, че вродените нарушения в обмяната на веществата са нещо напълно различно от метаболитния синдром.

Какви признаци при детето трябва да насочат родителите да търсят консултация с детски ендокринолог?

Наднормено тегло, което не се влияе от диета; потъмняване на вратлето в кафяво, все едно е мръсно; повишено кръвно налягане; тежки заболявания във фамилията - ранни инфаркти и инсулти, диабет, бъбречнокаменна болест.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14174 seconds