Новини и статии

Мобилно устройство следи пулса на бебето в утробата

Публикувано в: Бременност и майчинство 31 August 2009

14539_getty_20080128162514

Индийски учени са разработили нов вид монитор за наблюдение на сърцето на бебето в утробата , съобщи Science Centric. Проучването, публикувано в International Journal of Engineering Systems Modelling and Simulation, описва просто устройство, което следи сърдечния ритъм на плода, докато майката си почива или спи. При аномалии в честотата на пулса може да алармира бременната и лекуващия лекар.

При бременност с усложнения, които често водят до преждевременно раждане, аборт или смърт на плода, проблемите не се появяват изведнъж, а постепенно. Използването на ултразвук не може да предложи постоянно наблюдение на състоянието на бебето. Смущенията в сърдечната дейност се появяват много преди да се проявят други симптоми. Устройството има два акустични сензора, които следят сърцето на бебето и прехвърлят получените данни към компютър, чрез програма звуците могат да бъдат превръщани във файлови формати и изпращани чрез интернет на лекуващия лекар. Техниката не е скъпа и не се нуждае от допълнителни източници на енергия, но изисква интернет връзка, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08302 seconds