Новини и статии

Пушенето при бременност вреди на поведението на децата

Публикувано в: Бременност и майчинство 3 November 2009

pregnantmomkidbelly

Пушенето по време на бременност значително повишава риска от проблеми, свързани с поведението на децата, които могат да се появят преди навършването на 3-годишна възраст, съобщава доклад на британски учени и лекари, цитиран от испански медии.

В проучването са взели участие над 14 000 майки и техните деца, родени между 2000 и 2001 г. във Великобритания. Според броя изпушени цигари дневно, учените разпределили майките в две групи: на "умерен пушач" и на "закоравял пушач". Жените били помолени да оценят поведението на децата си, отговаряйки на психологически въпросник, имащ за цел да открие нарушения като хиперактивност и понижено внимание. Поведенческите проблеми са открити въз основа на отговорите за дисциплината на децата, уважението към възрастните и тормоза над други деца. Специалистите са взели под внимание проблемите с концентрацията и вниманието. За изследването се имат предвид и други фактори като възрастта на майките по време на бременност, образование, социален статус и стабилност в семейството, които са помогнали на експертите да стигнат до заключението, че децата на жени, пушели по време на бременността, са най-честите случаи на проблемно поведение.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10855 seconds