Новини и статии

Революционна операция премахва хипертония

Публикувано в: Здравни новини 28 December 2009

highbloodpressureanxiety

Британски лекари извършиха успешно първата операция, премахваща проблемите с високото кръвно налягане. Процедурата продължава около час и позволява намаляването на риска от инфаркт или инсулт наполовина при пациенти, които не се влияят от традиционните методи на лечение. Извършената операция е част от международно клинично изпитание на революционен метод, определян от специалистите като най-големия пробив в тази област на медицината за последните 50 години.

Методът, наречен renal sympathetic-nerve ablation (аблация на бъбречния симпатичен нерв), използва специален проводник, който се вкарва през кръвоносен съд, за да се нанесат миниатюрни изгаряния на нервите, които отговарят за предаването на сигнали от мозъка в бъбреците. Това позволява блокирането на импулсите, с помощта на които мозъкът "заповядва" на органите да увеличат кръвното налягане, и така значително може да се намали рискът от инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.

Според предварителните данни, ефектът настъпва след около три месеца. Първият пациент, опериран по новия метод, е 68-годишният Антъни Хенри, болен от диабет, с дълбока венозна тромбоза и прекаран инсулт, съобщава в. "Дейли телеграф".

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22321 seconds