Новини и статии

Слънцето ни разболява

Публикувано в: Здравни новини 5 June 2009

Слънцето най-сетне успя да надвие лошото време и да докара почти истинско лято. Освен че носят приятни емоции обаче, слънчевите лъчи влияят и на здравето ни. Те например ни зареждат с витамин Д. Благодарение на него имаме здрави кости и добър имунитет. Слънцето обаче може да бъде и опасно. Вредните UV лъчи могат да ни докарат куп болести.

Над пет са болестите и нежеланите последствия, до които водят ултравиолетовите лъчи на слънцето. Най-опасни са трите вида рак на кожата - базоцелуларният, спиноцелуларният и малигненият меланом. Тези заболявания са много чести и тежки, особено сред хората с бяла кожа. Всяка година те водят до смъртта на около 70 000 души по света. И при трите диагнози над 50 на сто от случаите се дължат на UV лъчите. Макар и рядко, слънцето може да причини и спиноцелуларен рак и на окото.

UV лъчите обаче са основните виновници и за доста по-безобидни проблеми като остаряването на кожата. Този процес е характерен не само с появата на бръчки, но и на слънчеви кератози (бенки и петна). Въпреки че са безобидни, в някои случаи те могат да прераснат в тумори. Затова е добре да следите дали се променят. Ако започнат да се разрастват или да кървят, е добре да отидете на лекар.

Слънцето може да доведе и до проблеми с очите. То е една от причините за развитието на перде. При него лещите на очите стават мътни и трябва да се оперират. Ако проблемът не се лекува, човек може да ослепее. Ултравиолетовите лъчи са виновни и за появата на половината от случаите на очни израстъци, наречени птеригиум. Прекаляването със слънцето води и до потискането на имунната система и отключването на херпесите. До 50% от проявлението на херпес симплекс вирусите се дължи на слънчевата радиация. Появата на тези отрицателни ефекти на UV лъчите обаче е различно в отделните части на света. Причината е, че тя се влияе от положението на слънцето, типа кожа на хората, влияние оказват дори облаците и сезонът. Колкото по-високо и по-близо до екватора се намира слънцето, толкова по-опасно е. Облаците не спират радиацията, така че не смятайте лошото време за безопасно. Снегът е изключително страшен, защото притежава голяма отразителна способност - 80%. По този начин той увеличава много концентрацията на слънчевата радиация. За сравнение отразителната способност на тревата и водата е по-малък от 10%. На морето пък е 25%. Озонът също има роля в регулирането на радиацията. Значение за облъчването има и типът кожа на хората, дори кремът, с който са намазани, или дрехите им. Затова ракът на кожата например е най-разпространен в Европа. В Африка пък слънцето е най-голям бич за очите на хората. Пердето от слънцето обаче се среща често и в Южна Америка, Средиземноморието и Азия.

Ултравиолетовите лъчи се делят на три вида според дължината си:

  • UVC са най-късите и опасни за здравето на хората лъчи. Те обаче не би трябвало да стигат до нас. Спира ги атмосферата.
  • UVB са лъчите със средна дължина. Част от тях стигат до земята и причиняват изгаряне на кожата, бръчки, рак.
  • UVA са най-дългите лъчи. Те съставляват около 95% от слънчевата радиация, която стига до нас. Те могат да проникнат дълбоко в кожата. Затова са основните виновници за образуването на тен и бръчки. Дълго време се смяташе, че те не причиняват рак. Учените обаче доказаха, че не е така.

Как да се предпазите

  • Ограничете времето навън между 10 сутринта и 2 на обяд
  • Търсете сенчести места или носете чадър
  • Носете шапка с периферия, слънчеви очила със защита срещу UV лъчите
  • Облечете широки дрехи, но от плътен плат
  • Използвайте подходящ крем с висок защитен фактор
  • Не ходете на солариум, той е най-вреден за децата до 18 години

Солариумът е още по-опасен

Солариумът е още по-опасен за здравето ни от слънцето, предупреждават специалистите. Причината е, че при него се използват всички видове UV лъчи. Колкото по-къси са те обаче, толкова по-опасни са за здравето ни. Освен това солариумите често не могат да осигурят хващането на желания тен. Те са изключително опасни за младежите до 18 години, хората с много бяла кожа и тези, които изгарят лесно. Освен това за хората с много бенки, болните от рак на кожата или други кожни проблеми.

В риск ли сте?

Цветът на кожата ни има не само естетическа роля, но и здравна. Колкото по-светъл е той, толкова по-застрашени сте от слънцето. Шест са нюансите на човешката кожа, проверете кой е вашият и в какъв риск сте през лятото.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11093 seconds