Новини и статии

Как да контролираме кръвното налягане

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 16 September 2009

апарат за мерене на кръвно налягане

Всеки пети човек в България страда от артериална хипертония. А след 50-годишна възраст - всеки втори. Това е хронично заболяване, затова човек не може напълно да се излекува, но може да го контролира. И трябва. Това е единственият шанс да се защитите от свързаните с хипертонията смъртно опасни болести.

Хипертонията може да е самостоятелно заболяване, предизвикано от наследствена предразположеност или вредни навици - наднормено тегло, солена храна, заседнал начин на живот, пушене. А също и вследствие напредналата възраст и лошото състояние на кръвоносните съдове. Но съществува и симптоматична хипертония. Тя е свързана с различни заболявания - бъбречни болести, нарушения на бъбречните артерии, надбъбречните и щитовидната жлеза, порок на сърцето, мозъчни травми, заболявания на хипоталамуса и т.н. Вие трябва да се подложите на по-сериозно изследване. Хипотензивните препарати не са достатъчни за контролиране и лечение на симптоматичната хипертония. Най-важното тук е да се справите с основното заболяване.

Кои са най-големите грешки при лечението на хипертонията

Вашият личен или лекуващ лекар не само трябва да ви предпише необходимите лекарства, но и да ви обясни как правилно да ги приемате. Ето най-важните съвети:

Кръвното налягане не трябва да се смъква много бързо, за кратки срокове. Много по-безопасно е това да стане на 2-3 етапа, в продължение на няколко месеца. Така организмът постепенно ще привикне към новото кръвно налягане. Ако направите това много рязко, може да възникне исхемия на сърцето, на мозъка и другите органи.

Не трябва да спирате лекарствата, когато почувствате подобрение. Хипертоничната болест е хронично заболяване. Възникнала веднъж, тя вече няма къде да се махне.

Затова лекарят трябва да ви подбере такава терапия, която ще остане за цял живот. За съжаление, няма немедикаментозно средство, което да е достатъчно ефикасно против вече съществуващата хипертония.

Опасно е и това самостоятелно да понижавате дозата на лекарството. Само лекарят може да вземе такова решение. Особено рисковано е да намалите дозата на бета-блокерите. Това може да доведе до сърдечна катастрофа, например инфаркт.

Всеки болен трябва да знае кои фактори повишават точно неговото кръвно налягане. Това може да са метеорологични, психологични, биологични и прочее фактори. Вие трябва да умеете да регулирате лекарствените дози. Опасните фактори могат да бъдат най-различни. И могат да бъдат изяснени само ако подробно разкажете на лекуващия лекар своето състояние. Вкл. и наследствената предразположеност, ако има такава.

И помнете: ако един хипотензивен препарат не даде бърз ефект, това не означава че той не е добър и ефикасен.

Мога ли да се оправя без лекарства

Около 70 на сто от инсултите и инфарктите са се случили на хора, които не са лекували високото кръвно.

Нелекуваната хипертония е основна причина за развитие на инсулт и исхемична болест на сърцето. Освен това високото кръвно налягане увеличава риска от преждевременна смърт.

Според статистиката в 68 на сто от случаите на инфаркт на миокарда и в 75 на сто от случаите на инсулт болните не са контролирали повишеното си артериално налягане. Т.е. не са взели необходимите мерки - лечебни средства и прочее. А при вас всичко би било много по-лесно. Защото началната степен на хипертония може да бъде лекувана с немедикаментозни средства.

Става дума за диета, промяна начина на живот и т.н. Ако по този начин не съумеете да понижите кръвното си налягане, тогава наистина ще се наложи да приемате лекарства.

Кое е най-ефикасното и съвременно лечение на хипертонията

Медицината напредна в това отношение и в днешно време вече хипертонията се лекува не само с един препарат, а с комплекс от няколко. Това е по-ефикасно, защото се приемат лекарства с различен механизъм на действие. Това позволява те да бъдат назначавани не във високи, а в по-ниски и средни дози. Този подход води до по-ефикасно понижаване на кръвното налягане. Тези комплекси от лекарства се понасят по-леко и най-вече - страничните действия са много по-малко.

През последните години се приемат нови препарати с продължително действие. Само едно такова хапче понижава кръвното налягане за цяло денонощие.

Веднага ще кажем, че те трябва да бъдат подбрани и предписани от лекар. При хипертония в никакъв случай не трябва да се занимавате със самолечение. Хипотензивните средства често оказват много силно действие. А последствията от рязкото и силно понижаване на кръвното налягане могат да бъдат непредсказуеми. Освен това дозирането може да бъде променяно по всяко време в зависимост от състоянието. Лекарят подбира лекарството, изхождайки не само от диагнозата, но и от други обстоятелства. Той трябва да вземе предвид:

- възрастта на болния;

- стадия и клиничната форма на болестта;

- наличие на усложнения от страна на сърдечносъдовата система и др.

Кои показатели на кръвното се смятат за нормални

Според препоръките на Световната здравна организация за повишено се смята това кръвно налягане, чиито показатели са по-високи от 140/90.

Но това невинаги е признак на патология, защото в различните часове на денонощието и под влияние на различните фактори тези показатели могат съществено да се колебаят. Като казваме различни фактори, имаме предвид емоционални преживявания, физическа и сексуална активност, прием на алкохол и други.

Много е важно колко бързо се нормализира кръвното налягане, след като е било повишено по някакви причини. Обикновено това трябва да се случва до половин час, не повече. Ако стресът и натоварването са били по-малки, кръвното налягане се нормализира по-бързо.

Както и вие сте разбрали, показателите за идеалното кръвно налягане са различни за всички нас.

Те зависят от това какво е било неговото ниво, когато човекът е бил здрав. Ако например един хипотоник се разболее, едни уж нормални показатели по принцип, за него може да са близки до хипертонична криза - човекът цял живот е бил с показатели 90/60. И естествено когато то скочи на 130/90 - това за него е хипертония.

Затова специалистите употребяват един, да го наречем, уточняващ термин - целево кръвно налягане.

Това са тези индивидуални показатели, към които се стреми всеки, когато контролира своето кръвно налягане. Така например при склонните към инсулт хора това целево налягане е с малко по-високи показатели.

При хипотоника съответно е точно обратното. При наличие на захарен диабет, бъбречна нефропатия и други нарушения се определят индивидуални целеви показатели. Но те могат да бъдат определени само от специалисти.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13233 seconds