Новини и статии

Соя и броколи за профилактика на рака на дебелото черво

Публикувано в: Хранене и диети 25 November 2009

Броколи и соя срещу рак на дебелото черво

Две проучвания (американско и шотландско) показват, че хранителният режим, богат на броколи и соя, може да лекува и дори да предотвратява ракa на дебелото черво. Изследователите са  установили, че тези продукти не само защитават организма от вредни вещества, причиняващи рак, но и могат да се борят с болестта.

Тайната на соята вероятно се крие в естествените липиди, чиито високи нива карат раковите клетки да се самоунищожават. Процесът, известен като апоптоза, е ключов елемент в предотвратяването на рака на дебелото черво. Предишни изследвания показват, че соевите продукти могат да намаляват риска от рак, както и да понижават кръвното налягане и нивото на холестеролa. Наблюдаван е и положителен ефект върху риска от остеопороза. Броколито (също зелето и карфиолът) пък има свойството да повишава нивата на протеин, който защитава организма от вредните вещества, които предизвикват рак, твърдят учените, цитирани от в. "Дейли Експрес". 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19653 seconds