Новини и статии

Спирането на цигарите засилва риска от диабет втори тип

Публикувано в: Здравни новини 5 January 2010

cigarettes

Знае се, че пушенето е рисков фактор за диабет тип 2, но учените са установили, че отказването от този вреден навик може дори повече да засили този риск в краткосрочен план.

Американски учени са установили в резултат на изследване, че при хора, отказали се от пушенето, има 70% по-голям риск да развият диабет 2 тип през шестте следващи години отколкото при хора, които никога не са пушили. Според учените причина за засиления риск от диабет може да е увеличаването на теглото, което обикновено съпътства отказването от цигарите. Те обаче подчертават, че това не трябва да става извинение за това човек да продължи да пуши, тъй като доказано е, че цигарите причиняват много по-тежки болести - сърдечно-съдови, белодробни и много видове рак. "Посланието е: Въобще не започвай да пушиш", казва Хсин-Чие Йе от медицинския институт по медицина "Джон Хопкинс", който е ръководител на изследването. "А дори и да пушиш, спри ги. Това е правилното нещо, което трябва да се направи. Но хората също трябва да следят и теглото си", отбелязва още той.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.00681 seconds