Новини и статии

7 порции зеленчуци и плодове за бременни срещу дихателни проблеми

Публикувано в: Хранене и диети, Здравни новини 21 July 2009

Плодове за бременни

Бременните жени, които всеки ден ядат най-малко седем порции плодове и зеленчуци, намаляват риска от развитието на инфекция на горните дихателни пътища.

Голямото количество плодове и зеленчуци защитава женския организъм от респираторни заболявания, астма и пневмонии, а също така запазва здравето на плода от вероятното развитие на подобни заболявания, твърдят лекари от Бостънския университет. Медиците са изследвали здравето на над хиляда бременни жени и са установили, че включването в диетата на голямо количество плодове и зеленчуци с 26% съкращава риска от дихателни проблеми. Лекарите констатират, че не определени плодове или зеленчуци поотделно са свързани с намаляването на дихателните инфекции, а общата консумация на различни храни е осигурявало необходимия защитен ефект. Специалистите препоръчват по време на бременност да се консумират най-малко по пет плодове и зеленчуци дневно. Колкото по-високо е било съдържанието на витамини в менюто, толкова по-нисък е бил риска от дихателни болести. Оптималният брой плодове и зеленчуци за бременни е седем порции, отбелязват изследователите.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22067 seconds