Новини и статии

Среща по проблемите на донорството

Публикувано в: Здравни новини 26 November 2009

donorstvo

Среща по проблемите на донорството ще се проведе в плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски" на 28 ноември. В нея ще участват доц. Вилиян Платиканов, съветник на министъра на здравеопазването по въпросите на донорството, трансплантирани пациенти и кординатори по донорство.

Дискусията в областния град е в рамките на Националната кампания в подкрепа на донорството на Министерството на здравеопазването, към която се присъединиха и три пациентски организации - „Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели", Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист" и Българския съюз на трансплантираните. Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществеността към нуждата от трансплантации у нас и да акцентира върху положителните страни на донорството.

Плевенската университетска болница е сред водещите донорски бази в страната. Последният случай, при който пациент на здравното заведение е станал донор, е бил на 17 ноември. Експлантирани са органи на 59-годишна жена с мозъчен кръвоизлив и са присадени веднага, спасявайки живота на трима души.

Случаите на донорство на органи в страната са много редки. По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация от 2004 г. досега са извършени 142 трансплантации на бъбрек, 43 - на черен дроб и 13 - на сърце.


Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11984 seconds