Новини и статии

Срещу грипа - повече внимание към храненето

Публикувано в: Хранене и диети, Превенция и хигиена 1 December 2009

Богатите на витамини храни помагат в борбата срещу грипа

Специалисти по много актуалната напоследък хранителна имунология разкриват нови доказателства за комплексната роля на хранителните вещества в защитата срещу инфекциозните болести като грипа. Учените твърдят, че диета, богата на витамин А, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, и на цинк, който се съдържа в морските дарове, ядките и целите зърна, може да достави на организма необходимото гориво за противопоставяне на болести, за лекуване на рани и за по- лесно оздравяване. Специалистите продължават да изследват сложните пътища, по които хранителните вещества си взаимодействат с имунната система. Все още те нямат точно обяснение за начина по който се абсорбират минералите, като например цинка, и тяхната роля в организма. Но едно е сигурно - определени витамини и минерали могат да засилят способността на организма да се бори с инфекциите. Изследванията са потвърдили, че имунната система на възрастни хора в добро здраве, които са приемали допълнителни дози витамин Е, реагира по-добре на ваксини и инфекции.

За да създаде имунни клетки, които се противопоставят на определена инфекция, организмът трябва да извлече бързо хранителни вещества от кръвта, казва харвардският учен А. Шанкар. Според него, при недостатъчен прием на витамини и минерали, организмът не е в състояние да произвежда необходимия брой имунни клетки, а произведените  не са качествени. Това прави невъзможно ефективното противопоставяне на инфекцията.

Ползата от правилно хранене за първи път е  призната от Хипократ, който е казал: "Нека храната да ти бъде лекарство, а лекарството - храната". През 18-и век хирург, който пътувал на кораб, открил че цитрусовите плодове лекуват моряците от скорбут. По- късно е установено, че тази болест се дължи на липсата на витамин С. След 30-те години на миналия век, когато в Съединените щати започват да обогатяват млечните продукти с витамин D, заболяванията от рахит са сведени до минимум.

Учените предупреждават, че опасните инфекциозни болести намират благодатна почва за развитие при недохранване. Опити с животни в университета в Северна Каролина показват, че ако попаднат в недохранен организъм, заради слабия имунитет вирусите мутират и стават по-жизнени. А веднъж получила се такава мутация в организма, даже и след неговото правилно захранване той може да стане податлив на нови вируси. Много хора смятат, че недохранването в страни на другия край на глобуса не е техен проблем, но то е движещият фактор за избухването на епидемии, които впоследствие се разпространяват в целия свят, посочват учените.

Преяждането също е проблем. Освен другите рискове, които носи за здравето, затлъстяването прави хората по-податливи на инфекции като грипа. Обилното хранене с химически обработени и готови храни може да е бедно на много важните за организма витамини и минерали. А богатият на наситени мазнини хранителен режим фактически потиска имунната реакция на организма и увеличава риска от инфекции. Опити с мишки показват, че само 4% от заболелите от грип слаби гризачи умират, в сравнение с между 40 и 60% от заразените с вируса затлъстели екземпляри. Целенасочено проучване доказва също, че след ваксина срещу грип затлъстелите хора не изграждат силна имунна защита.

Специалистите предупреждават да се отнасяме внимателно към изкуствените добавки от витамини и минерали. Докато приемането на мултивитамини е полезна добавка към едно добре балансирано хранене, хапчетата отделни витамини не се абсорбират от организма, както веществата в храната. Някои добавки могат да имат и токсично действие, ако се приемат в по-големи количества. Прекаляването с цинк например може да наруши абсорбирането на други вещества, като желязо и мед. А прекаляването със селен може да увреди нервната система и напоследък се свързва с повишаване на риска от диабет.

С един тест не може да се измери дали в организма има достатъчно витамини и минерали, а изследванията за индивидуалните хранителни вещества са скъпи и не много точни. Кръвните тестове за аномалии в кръвните клетки могат да уловят промени, които са свързани с евентуална недостатъчност на витамини и минерали, но не могат непременно да идентифицират причината за това. Учените отдавна са наясно, че някои витамини, минерали и други вещества имат ключова роля за имунната система заради антиоксидантното си действие. Антиоксидантите предпазват и възстановяват клетките от оксидативния стрес, причиняван от свободните радикали.

Витамин А засилва имунната система, като стимулира необходими протеини чрез активиране на определени гени. Ако в организма няма достатъчно витамин А, имунните клетки, които се нуждаят от него, за да функционират правилно, няма да бъдат ефективни.

Опити с животни показват, че липсата на витамин В6, намалява производството на антитела и потиска имунната защита. Достатъчното количество селен пък стимулира имунните клетки и предотвратява растежа на някои тумори.

Специалистите по хранене са съгласни, че най-добрият начин за оптимално доставяне на хранителни вещества е балансираната диета, включваща много пресни плодове и зеленчуци, нетлъсти протеини и диетични фибри. Проучване през 2007 година показва, че мнозинството от хората консумират по-малко от препоръчаните  5 порции плодове и зеленчуци на ден. Количеството също е от значение.

През 2004 година учени от Харвард направили изследване, в което включили 110 000 мъже и жени. Резултатите показали, че за хората, които приемат по 8 пъти или повече плодове и зеленчуци на ден, има 30% по-малка вероятност да получат инфаркт или инсулт в сравнение с тези, които приемат по 1 и половина порция на ден. Специалистите по хранене са убедени, че за силна имунна система е важно и да се избягват обработените храни, да се ограничат до минимум трансмазнините и вредните наситени мазнини от животински произход, както и палмовото и кокосовото олио. Те препоръчват употребата на храни, богати на ненаситени мазнини като зехтина.

Някои съвети за здравословна диета изглеждат нееднозначни. Тези диети например неизменно включват ненаситени мазнини като омега-3, които се съдържат в сьомгата и пастървата и в лененото семе и орехите. За хората, които не обичат тези храни, диетолозите понякога препоръчват да се приема рибено масло, което помага за лекуването на хронични инфекции, водещи до заболяване на коронарните артерии и до появата на артрит. Тези противовъзпалителни свойства на рибеното масло обаче могат да потиснат имунната реакция, необходима за противопоставяне на остри вирусни инфекции. Проучвания на университета в Северна Каролина са установили, че мишките, които  приемали рибено масло,  намалили имунната си защита и се разболяват от вирусни инфекции.

Витамин D трудно се доставя чрез храна. Въпреки практиката да се добавя към млякото, портокаловия сок и други продукти, лекарите алармират, че напоследък в организма на хората и особено на децата има недостиг от този витамин.  Все още се дискутира каква е нуждата на всеки организъм от витамин D. Освен че помага за здрави кости и за предпазване от различни болести, витамин D активира протеини, които помагат на организма да се бори с инфекциите. Витамин D няма да ви предпази от грип, но ще ви помогне да мобилизирате оптимално имунната си защита, да страдате по-малко от неговите симптоми и да ликвидирате инфекцията по-бързо.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15857 seconds